Ledeni čaj postao je popularan nakon Svjetskog sajma 1904. godine u Saint Louisu (SAD) nakon što je član osoblja Richard Blechynden bio zabrinut jer su zbog vrućina ljudi odbijali piti čaj i tražili hladno osvježenje. On se tada dosjetio u čaj dodati led, nadajući se da će se svidjeti gostima. Gosti su bili oduševljeni i nakon toga ovo piće biva prozvano “iced tea” (ledeni čaj).
Ledeni čaj je jednostavno napraviti, a potrebna su samo tri sastojka:
- vaš omiljeni čaj
- led
- šećer ili drugi zaslađivač po želji (javorov sirup, med, stevia itd.).
Za dodatno osvježenje i okus u njega se mogu dodati kriške citrusa (naranče, limuna, limete), a ako se želite trenutno osvježiti i povećati koncentraciju, u ledeni čaj dodajte svježe listove mente.
Pročitajte: Kako napraviti domaći sirup od ružmarina?
Razni okusi bez umjetnih dodataka i previše šećera
Okuse ledenog čaja možete kreirati sami, ovisno o raspoloženju. Tijekom ljetnih vrućina odlični su čajevi voćnih i cvjetnih okusa, poput rooibosa, ruže ili hibiskusa. Ukoliko više volite biljne čajeve, onda je zeleni čaj s kriškama limuna i medom (ili javorovim sirupom) odličan izbor.
Ledeni čaj zdrav je napitak i za djecu, umjesto voćnih sokova, jer ne sadrži konzervanse, umjetne boje, niti aditive, a možete kontrolirati količinu šećera koju ćete dodati. Uz malo mašte (poput kišobrančića ili zanimljive čaše) djeci će ovaj napitak biti još privlačniji.
Idealan je napitak kada dolaze “iznenadni” gosti, a vi nemate pri ruci sokove kojima biste ih poslužili. Samo zato što su temperature vani iznad 30 °C, ne morate se odreći svojeg omiljenog čaja – dodajte led i uživajte!