Kao i mnoge biljke oko nas, maslačak je jestiv.
“Maslačak je jestiva biljka i kao takav ima mnoge zdravstvene i nutritivne prednosti. Osim što je pun hranjivih tvari, maslačak sadrži spojeve koji mogu pomoći u sprječavanju zdravstvenih problema”, kaže dijetetičarka Nancy Gabe.
Potrebno je više istraživanja
Nažalost, znanstvenici ne pridaju puno pažnje samoniklim biljkama. Potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdilo sve što maslačak može.
“Sjajna stvar kod maslačka je što je svaki dio biljke jestiv. Listovi maslačka su malo gorki, okusom su slični rikoli. Pokušajte baciti svježe, oprano lišće u salatu. Možete ih kuhati i da uklonite gorčinu – kaže Gabe.
Listove potopite u hladnu, posoljenu vodu 10-15 minuta, a zatim ih kuhajte u kipućoj vodi dok ne omekšaju.
Sunčano cvijeće
Završite tako da kuhani kupus pirjate na malo maslinovog ulja, luka ili češnjaka. Preko pospite parmezanom.
“Sunčani cvjetovi maslačka daju boju salatama. Koristite ih svježe ili osušene za pripremu čaja od maslačka. Možete ih pokušati umočiti u ulje ili ocat. Od maslačkovog ulja može se napraviti i melem koji je odličan za bolove u mišićima”, predlaže Gabe.