Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŠto možete, a što ne smijete koristiti za zalijevanje biljaka

Što možete, a što ne smijete koristiti za zalijevanje biljaka

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Ostala vam je kava od jutros, možda voda od tjestenine, ili gazirano piće od sinoć, pa mislite da ako je malo pomiješate s vodom i zalijete biljke, to neće imati nikakvih posljedica po njih. Ali prevarili ste se! S druge strane, s obzirom na to koliko je voda vrijedan resurs i da je ne treba konzumirati u velikim količinama, za vas smo istražili čime možete zalijevati svoje sobne biljke, a što pod svaku cijenu izbjegavati.

Da bi biljke preživjele, potrebna im je voda, a ponekad i vrlo velike količine. No, činjenica je da voda postaje sve vrijedniji resurs u zemljama diljem svijeta, posebice zbog čestih nestašica i suša. Zato bismo trebali pronaći druge izvore koji će služiti za zalijevanje naših biljaka, a to nije samo voda iz slavine. Postoje tekućine koje su bolje od “vode iz slavine”, ali i one koje su gore od nje.

S kojim možete zalijevati svoje biljke

 1. Kišnica  je „zlata“ kada je u pitanju voda za navodnjavanje, jer je meka i sadrži niske razine soli. Problem je u tome što kiše nema svaki put kad vam zatreba, pa biste trebali pronaći načine za prikupljanje i skladištenje kišnice. Ako imate krov ili nadstrešnicu gdje možete postaviti vodokotlić ili bačvu, onda je ovo idealno rješenje za pohranu i skupljanje ove dragocjene tekućine.
 2. Voda u kojoj blanširate ili kuhate povrće  često je bogata vitaminima i mineralima koji mogu pomoći biljkama. Ako ovu tekućinu ne koristite za laganu juhu ili juhu, možete je koristiti za zalijevanje. Pazite da u vodi koju sipate nema soli, šećera, ulja ili škroba. Tekućinu treba upotrijebiti čim se ohladi kako bi se spriječio razvoj bakterija.
 3. Kada odlučite promijeniti vodu u akvariju , ovom tekućinom možete zalijevati biljke jer je ta voda bogata mineralima koji će im koristiti. Nemojte koristiti akvarijsku vodu koja sadrži sol.
 4. Bilo koji izvor slatke vode  kao što je ribnjak, jezero, jezero za navodnjavanje ili potok odličan je izbor za biljke. Vodite računa o industrijskim izvorima onečišćenja, ali ako ima biljaka i životinja, vjerojatno je dobro za zalijevanje.
 5. Pokušajte sačuvati  vodu koju čekate da iscuri iz slavine  dok ne postane vruća ili hladna. Stavite posudu u sudoper i zadržite vodu koja bi inače otišla u odvod. Na taj način čuvate veliku količinu vode na duže vrijeme.
 6. Otopljeni led  odličan je izbor za vaše biljke. Prije zalijevanja pričekajte da se potpuno otopi ili u lonac stavite komadiće leda, ali tako da ne dodiruje biljku.

  Nikada ne biste trebali zalijevati svoje biljke ovim stvarima

   1. Ostaci kave  sadrže određenu dozu kiselosti, što ih čini nepoželjnim za biljke. Stoga se ostatke kave nikako ne smije zalijevati, pogotovo ako sadrže mlijeko ili šećer.
   2. Kisela voda  je loša za biljke, jer previše ugljičnog dioksida u njoj stvara neku vrstu ugljične kiseline. Blaže gazirane vode sadrže niže razine ugljičnog dioksida, ali ni one nisu poželjne jer neke od njih sadrže visoke razine soli.
   3. Mlijeko  je u suštini neutralno. No, budući da sadrži puno šećera, proteina i masti, vrlo je loš izbor za zalijevanje biljaka.
   4.  Ne smije se koristiti sve što sadrži  umjetna sladila . To uključuje gazirane, negazirane sokove i sva energetska pića. Osim što sadrže velike količine šećera, mogu sadržavati i puno kiselina koje mogu štetiti biljkama.
   5. Voda iz bazena  nije poželjna jer sadrži puno klora koji je vrlo jak i koji se koristi za uništavanje gljivica i bakterija u bazenu.
   6. Morska voda  sadrži veliku količinu soli što je čini lošim izborom za vaše biljke. Može se koristiti za biljke koje rastu uz more ili u pješčanim područjima.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI