Petak, 12 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePeradarstvoAustralorp kokoši - Nose jaja tijekom cijele godine, imaju sočno meso i...

Australorp kokoši – Nose jaja tijekom cijele godine, imaju sočno meso i otporne su na bolesti

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Australorp je pasmina pilića, kako joj ime govori, potječe iz Australije. Nastala je 1920-ih, vjerojatno križanjem rasa Langshan i Rodelender.

Cilj ovog križa bio je napraviti kvalitetnu kokoš koja se uzgaja za meso i jaja. Prema nekim teorijama, Australorp zapravo potječe od velikog i teškog orpingtona, ali kao pokretljivija i lakša pasmina peradi. Australorp je danas poznat po iznimnoj nosivosti jaja, a pilići ove pasmine nesu u prosjeku između 200 i 250 komada godišnje. Prema riječima stručnjaka za perad, ova pasmina je uvrštena kao vrlo produktivna kada je u pitanju proizvodnja jaja i jedna je od vrlo izdržljivih peradi.

Izgled i karakteristike

Prema pisanim izvorima iz 1920-ih, Australorp je jedna od osam pasmina stvorenih u Australiji, a u križanju su korišteni kokoši doneseni iz Velike Britanije.

Nakon brojnih kontroverzi 1929. godine službeno su propisani standardi ove pasmine, a iste godine prvi parovi su izvezeni u Ameriku, gdje su u vrlo kratkom vremenu postali vrlo popularni među uzgajivačima peradi.

Uspon Australorp pasmine kokoši u Europi započeo je nakon Drugog svjetskog rata, Njemačka ih je priznala i prihvatila 1952. godine odakle su stigli u naše krajeve. Australorp pasmina pilića nije toliko česta među našim uzgajivačima peradi, ali je vrlo cijenjena među uzgajivačima peradi zbog svog masivnog izgleda.

Pročitajte: ŠTAJARSKA KOKOŠ – Carska piletina s mekim i ukusnim mesom

Najčešća je potpuno crna kokoš sa smaragdnozelenim odsjajem perja i izrazito crnim kljunom. Bijeli primjerci nastali su 1960-ih u Njemačkoj križanjem crnog australorpskog pijetla i svijetle hibridne kokoši.

Tijelo australorpske peradi je gotovo vodoravno, masivno i niskog rasta. Leđna linija prvo ide od ramena do sredine tijela, penje se u skoku preko sedla, a završava u repu bez prekida.

Pijetlova prsa su puna i okrugla, a trbušni dio je dobro ispunjen puhom. Krila su prikazana isključivo da daju osjećaj proporcije. Rep pijetla je u obliku polumjeseca s bogatim perjem koje ne strši, dok je rep pilića širok, visoko stoji i izgleda kao da je zasađen.

Noge su srednje dužine, crne s bijelim ili blijedoružičastim tabanima, dok su noge bijelih primjeraka plavkaste. I kokoš i pijetao imaju glavu u obliku luka, uspravnu jednostavnu grebenu s četiri do šest zuba.

Pročitajte: Što je potrebno da kokoši nose više jaja

Vratno perje prati liniju ramena. Naušnice su duguljaste i crvene, a oči smeđe. I pijetlovi i kokoši imaju bujno perje, što je jedna od glavnih karakteristika ove pasmine.

Temperament je miran i flegmatičan, a muški primjerci nisu raspoloženi ni za kakve svađe. Pijetao je težak 3,5 do 4 kilograma, a kokoši nešto manje od 2 do 2,5 kilograma. Ova pasmina je vrlo zahvalna na uzgoju i prema riječima uzgajivača ima visoku stopu preživljavanja pilića od 95 posto, dok su kokoši dobre majke, čuvaju gnijezdo, strpljivo leže jaja i brinu se o mladima dok ne ojačaju.

Sočno meso

Australorp kokoši imaju izvrstan kapacitet jaja od oko 250 komada godišnje uz dobru ishranu pilića. Jaja su svijetlosmeđe ljuske i teška su do 58 grama pa spadaju u veća jaja.

Zanimljivo je da na nosivost pilića ove pasmine ne utječu godišnje doba, vremenski uvjeti, umjetna rasvjeta i jaja tijekom cijele godine.

Zabilježeno je da su tijekom jednog pokusa, koji su američki farmeri proveli davne 1922. godine, uspjeli sakupiti više od 300 jaja od jedne kokoši u jednoj godini od kokoši Australorp, a taj rekord do danas nije oboren. Kada je u pitanju kvaliteta mesa, odlikuje ga sočnost i ugodan okus.

Pročitajte: 6 savjeta kako zaštititi PERAD od grabežljivaca

Iskusne domaćice imaju samo jednu zamjerku, nakon čupanja perja, posebice trupa, u koži ostaju tamni ostaci koji mogu pokvariti vizualni izgled. Australorp je pasmina koja rano sazrijeva i maksimalnu tjelesnu masu postiže u dobi od osam mjeseci, dok punu spolnu zrelost dostižu u dobi od pet i pol mjeseci.

Uvjeti uzgoja

Što se tiče uvjeta uzgoja, ova pasmina peradi nije zahtjevna, pa nisu potrebna posebna ulaganja. Vrlo su otporne na uobičajene bolesti peradi, posebno na pulorozu, vrstu crijevne infekcije koja se javlja u pilića i obično završava smrću jedinke.

Zanimljivo je da Australorp pasmina peradi ne voli previše aktivnosti u dvorištu, po prirodi nisu proždrljive, dobro se prilagođavaju svim vremenskim uvjetima, čak i temperaturama ispod nule. Oni su perad s dužim životnim vijekom i mogu živjeti od šest do deset godina, ovisno o uvjetima.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI