Subota, 20 Jula, 2024
spot_img

Maslačak čisti od toksina

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Maslačak su Kinezi kao ljekovitu biljku poznavali puno prije drugih naroda. U starom je vijeku maslačak kao ljekovita biljka bio nepoznat, jer se u tako običnoj biljci uopće nije naslućivala ljekovitost.

U Europi se počeo upotrebljavati tek u 10. i 11. stoljeću i to pod utjecajem arapskih liječnika. Od tada je u stalnoj uporabi za liječenje mnogih bolesti.

Maslačak je biljka kozmopolitskog rasprostiranja sjeverne zemljine polutke. Jako je raširen i brojan. Javlja se na livadama, pašnjacima, travnjacima, uz ceste, na narušenim riječnim ili jezerskim obalama i zapuštenim staništima. Odgovaraju mu vlažna područja.

Višegodišnja je zeljasta trajnica koja puno varira u obliku. Ima snažan, vretenast glavni korijen dužine do 30 cm. Prizemni listovi su složeni u rozetu, duboko su perasto razrezani i s trokutastim vrhovima. Iz središnjeg dijela rozete razvije se uspravna, šuplja, cjevasta stabljika, obično visine 15-20 cm, bez listova. Na vrhu stabljike razvije se krupna cvjetna glavica. Oblik glavice i veličina mogu znatno varirati, ovisno o podvrsti i varijetetu biljke. Glavicu čini mnoštvo žutih cvjetova po čemu je maslačak uočljiv i poznat. Počinje cvjetati u proljeće i to se nastavlja tako da se u cvatu može naći čak i zimi kada nema snijega. Nakon oplodnje razviju se brojne sjemenke kružno okupljene na cvjetištu. Svaka sjemenka ima čuperak raširenih dlačica, pa uz pomoć vjetra može odletjeti i po nekoliko stotina metara daleko od biljke.

Cvjetovi se beru tijekom cvatnje. Lišće se sakuplja prije cvatnje jer je tada manje gorko. Korijen se vadi u rano proljeće ili u ranu jesen, a suši se na hladnom i prozračnom mjestu ili u pećnici na 40ºC. Ovisno o vremenu vađenja, u korijenu je različito učešće pojedinih kemijskih sastojaka.

Izuzetno je bogatog kemijskog sastava. Čitava biljka sadrži inulin, taraksacin, taraksin, taraksacerin, fitosterole, kiseline, enzime, saponeine, tanine, smolu, vosak, sluz, šećer, bjelančevine, brojne mineralne tvari i dr. Lišće je bogato vitaminima A, B, C i D. Ima više željeza nego špinat, a navodno ima više vitamina A nego mrkva.

Smatra se jednom od najboljih ljekovitih biljaka kod problema bubrega, jetre i žuči. Djeluje na poboljšanje cjelokupne izmjene tvari. Njime se liječe razne bolesti svih unutarnjih organa, razne upale, krvarenja i kožne bolesti. Pripravci stimuliraju sve žlijezde i muskulaturu probavnog sustava, pojačavaju lučenje žlijezda, potiču resorpciju produkata metabolizma, dobre su za čišćenje kožnih nečistoća i liječenje reumatskih bolesti i gihta. Korijen poboljšava djelatnost probavnog trakta, pročišćuje krv, rastvara, osvježava, čisti, otvara, pomaže izlučiti znoj, mokraću i žuč, odstranjuje otrovne tvari iz tijela, pomaže oporavku jetre.

Svježe iscijeđeni sok čisti i jača krv, a koristi se za liječenje jetre, žutice, bubrega, slezene, mokraćnog mjehura, osipa, reume ili za izlučivanje kamenaca i otrova iz tijela. Cvjetne stabljike otklanjaju svrbež, lišaje i osipe, pročišćuju želudac od svih otrovnih tvari. Kao diuretik vrlo uspješno djeluje na izlučivanje tekućine i time otrovnih tvari iz tijela. Izuzetno je
svojstvo maslačka čišćenje krvi. Preporuča se šećernim bolesnicima, a važan je i za liječenje dišnih organa, bolesti očiju i kožnih oboljenja. Maslačak je dragocjena ljekovita biljka i treba ga koristiti svestrano i redovito.

Savjetuje se da se maslačak ne rabi za vrijeme terapije antibioticima. Ako se biljka konzumira u velikim količinama, može izazvati proljev, smetnje u srčanom ritmu i krvarenja kod djece. Potreban je oprez kod teško oboljele jetre, viška želučane kiseline, čira na želucu i žučnih akutnih tegoba. Pelud i med mogu kod osjetljivih osoba razviti alergijsku reakciju.

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI