Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img

Ishrana jagnjadi u januaru

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Kolostralna ishrana – Ovo je najvažniji period ishrane jagnjadi iz više razloga. Tada jagnjad putem visokog sadržaja imunoglobulina stiču imunitet koji je veoma važan za njihov dalji razvoj. Količina kolostruma (prvo mlijeko) zavisi od energetskih potreba za zagrijavanje organizma jagnjadi. Pa tako u hladnijem periodu jagnjad imaju veću potrebu za energijom kako bi se zagrijao organizam i tada će popiti više kolostruma. Kvalitet i količina kolostruma zavise od ishrane ovaca. Ako su dobro hranjene i sa kvalitetnom hranom, lučiće više kvalitetnog kolostruma i samim tim dobićemo zdravu i kvalitetnu jagnjad.

Ishrana suvom hranom –  Prvih 7-10 dana jagnjad konzumiraju isključivo kolostrum i mlijeko. Nakon toga jagnjadima se daje koncentrat sa 18% proteina i kvalitetno sijeno lucerke ili još bolje crvena djetelina, trogotka (ima veću lisnu masu) a što je veoma značajno za razvoj buraga. Sa uvođenjem suve hrane smanjuje se konzumiranje mlijeka i u četvrtoj nedjelji mogu dojiti dva puta dnevno. Naravno,  vremenom mlijeko ima sve manji značaj, a suva hrana sve veći. U drugom mjesecu može se uvesti silaža u obrok jagnjadi ili se ona privikavaju na zelenu hranu i pašu, u zavisnosti od godišnjeg doba, i na taj način se osposobljavaju da nakon tri mjeseca pređu na ishranu bez mlijeka. Najbolja hrana za odlučenu priplodnu jagnjad je paša, a uz nju treba obezbijediti i koncentrat.

U periodu od 3-8 nedjelje karakterističan je brz porast jagnjadi i tada bi oni trebalo da pojedu oko 200 gr koncentrata sa 16% proteina, a sena oko 100-150 gr.

U periodu od 8-12 nedjelje dnevna konzumacija iznosi oko 500-800 gr koncentrata sa 14% proteina i oko 400 gr sena.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI