Utorak, 21 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoLjetna sadnja jagoda obećava sigurne prinose

Ljetna sadnja jagoda obećava sigurne prinose

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Premda jagode možemo saditi tijekom godine u više navrata, jedan od idealnijih je ljetna sadnja jagoda, od kraja lipnja do polovice kolovoza. Međutim, prije sadnje moramo se odlučiti kakve jagode želimo saditi, jednorotke ili mjesečarke. Jednorotke mogu ovisno o vrsti i sorti biti rane, srednje ili kasne u plodonošenju.

Ni kod jednorodnih ni kod mjesečarki vrste ne utječu na kvalitetu ploda. Mjesečarke nam donose plod već od svibnja pa sve do rujna te su stoga traženije od jednorotki. Dakako, postoje i jagode penjačice ili, ovisno o formiranju, viseće jagode. Sadnja tijekom ljeta možda ima prednosti jer se do zime biljka potpuno razvije i sljedeću godinu normalno nam plodonosi.

Pročitajte: Kako spriječiti puževe da jedu vaše jagode?

Za jagode penjačice neophodna nam je potpora za njihov rast. Tu najčešće rabimo armirne mreže koje su dugotrajne i čvrste pa ih vjetar, ako su dobro postavljene, neusporedivo manje njiše od plastičnih mreža koje služe kao potporanj za rast jagoda te se tako jagode manje oštećuju.

Zemljište za jagode mora biti dobro pripremljeno. Prekopana ili preorana površina ovisi o veličini parcele i količini sadnje, a treba biti pripremljena na dubini od 30 do 35 cm. Prije pripreme tlo pokrijemo stajskim gnojem i tada započnemo s oranjem ili kopanjem za pripremu sadnje. Najbolji je način sadnja na uzvišene gredice. Gredice bi nam trebale biti visine 20-25 cm. Pri dnu su gredice normalno širine 70-80 cm, dok su pri visini široke 40-50 cm.

Na tako pripremljene gredice postavljamo sustav za navodnjavanje i gredice prekrivamo crno-bijelom folijom, s time da nam bijela strana folije bude okrenuta prema nebu, a crna prema zemlji. Time izbjegavamo prženje listova za jakih vrućina. Foliju možemo kupiti već perforiranu, dakle pravilno izbušenu za sadnju jagoda ili možemo sami oštrim nožem ili skalpelom raditi križiće na mjestu sadnje na foliji ili pak rezanjem napraviti malene krugove.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI