Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrćarstvoMini rajčice ili trešnjice

Mini rajčice ili trešnjice

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Posljednjih godina bolje opskrbljene poljoljekarne nude širok asortiman sjemenskog materijala.

To se posebno odnosi na sjeme povrća i njegove brojne kultivare. U Hrvatskoj su se “udomaćile” dvije sorte/hibrida mini rajčice, koje se nesmetano mogu uzgajati na otvorenom polju ali i zaštićenom prostoru.

Radi se hibridu LILLIPUT, koji ima dobar startni porast i koji je prilično otporan na napad biljnih bolesti. Naime, praksa je pokazala kako ćete ovu rajčicu posljednju brati u vlastitom vrtu, odnosno druge sorte će već odavno završiti sa svojom vegetacijom. Osim toga, plodovi Lilliputa su sitni, prosječne mase 15-20 grama.

Spomenimo kako se kod rajčice veličina ploda obično izražava u prosječnoj masi u gramima. Ova mini rajčica formira pojedinačne sitne plodove, naizmjenično po grmolikoj robusnoj stabljici, zbog čega treba voditi računa da se sadnja obavi u nešto rjeđem uzgojnom sklopu. Plodove LILLIPUTA odlikuje tvrda pokožica zbog čega u njihovom osvježavajućem okusu možemo uživati danima nakon berbe. Dakle, zbog svoje čvrstoće plodovi su idealni za transport i dulje čuvanje u hladnjaku.

S druge strane, na našem tržištu možete pronaći i sortu RED CHERRY koja ima malo drugačije odlike. Red cherry formira manje robusnu stabljiku koja ima uobičajeni rast karakterističan za rajčicu, zahvaljujući čemu se nesmetano može uzgajati u posudicama i žardinjerama. Uzgoj mini rajčica na terasama i balkonima uopće nije zanemariv jer je zamjetno kako se on posljednjih godina u velikim urbanim centrima bitno intenzivirao. Jer osim što su korisne, mini rajčice su iznimno dekorativne.

A plodovi Red cherry-a rastu u grozdovima i imaju prosječnu masu 30-40 grama, dok je pokožica ploda znatno mekša. To im dakako smanjuje mogućnost transporta i stajanja na prodajnom mjestu ali, što je puno važnije, povećava skladan okus i aromu.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI