Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPriprema tla za dugogodišnje nasade voćaka

Priprema tla za dugogodišnje nasade voćaka

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Da bismo mogli preporučiti pravce razvoja poljoprivredne proizvodnje na nekom području, obvezno moramo imati hemijske analize tla.

Za nasade voćaka uputno je tlo kalcificirati fino mljevenim vapnencem. Ako koristimo hidratizirano građevinsko vapno, onda ga upotrebljavamo 25% manje od količine koju bismo upotrijebili da koristimo fino mljeveni vapnenac. Na taj način dobit ćemo tlo pogodno za podizanje voćnjaka.

Vapnene materijale potrebno je dodavati u kombinaciji sa zrelim stajskim gnojem u količini 35 do 40 t/ha ili mineralnim gnojem sa 1.200 kg/ha, i to NPK 5:20:30 ili 8:26:26. Stajski gnoj je potrebno dodavati u dva navrata, 50% prilikom duboke obrade, a ostatak prilikom tanjuranja ili frezanja.

Gnojiti voćnjak tijekom vegetacije treba na sljedeći način:

  • osnovnu gnojidbu sa 400 do 600 kg/ha NPK-a 5:20:30 obaviti pri kraju zime (krajem veljače),
  • gnojiti dušikom, kalcijem i drugim mikroelementima po potrebi tijekom vegetacije.

Prije sadnje tlo je potrebno očistiti od podzemnih i nadzemnih ostataka višegodišnjega drveća. Cijelu površinu treba isplanirati i izravnati radi normalnoga otjecanja suvišne vode. Rigola se na dubinu od 60 cm, a na lakim tlima može se duboko poorati na dubinu od 40 cm. Sadnice moraju biti prve klase nabavljene u registriranim voćnim rasadnicima. Korjenov sustav sadnice ne smije biti isušen ni izmrznut, te ga je kao takvog potrebno čuvati s vlagom do sadnje.

Prije sadnje određuje se smjer redova, te razmak u redu i između redova.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI