Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoProljetna priprema nasada jagode

Proljetna priprema nasada jagode

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Visoke prinose i ukusne plodove jagode možemo dobiti ako se redovno brinemo o njima

Na početku proljeća, čim to dozvole vremenski uvjeti i zemlja se prosuši, potrebno je započeti radove čišćenja busena jagode, čime stvaramo povoljne uvjete za novu vegetaciju. Obavlja se nekoliko radova kojima je cilj formirati zdrav i rodan nasad: pregled grmova, čišćenje starog lišća, uređenje malča, uklanjanje korovskih biljaka, rahljenje zemljišta, prihranjivanje i zaštita.

Obaviti pregled

Prvi korak u proljetnom uređenju je pregled nasada. Potrebno je utvrditi u kakvom su stanju buseni i njihove točke rasta. Ako su propali tijekom zime možemo ih zamjeniti. U zimskom razdoblju zbog djelovanja padalina može doći do ispiranja zemlje oko busena koji prirodno izrasta iznad površine gredice. Njih je potrebno zagrnuti zemljom.

Pregledom se utvrđuje prisutnost i oštećenja od štetnika, prisutnost simptoma bolesti kao i nedostatka hraniva.

Čišćenje i rezidba busena

Nakon zime jagode su pune starog i osušenog lišća. Čsto na njima možemo pronaći simptome bolesti i oni služe kao izvor zaraze u novoj vegetacijskoj sezoni. Uklanjanjem mase ovih listova busen se rasterećuje, ne dolazi do zagušenja, smanjuje se potencijal uzročnika biljnih bolesti. Štetnici neće imati sklonište u nasadu.

Prilikom rezidbe ostavljaju se od dvije do četiri točke rasta koje su najrazvijenija, dok se ostale odstranjuju. Na slabije razvijenim busenima ostave se dvije, a na razvijenim do četiri točke rasta. Optimalno je da se ostave tri.

Kod čišćenja treba paziti da ne oštetimo listove na ovim točkama. Prorjeđivanjem busena plodovi će biti krupniji, a uklanjanjem stare lisne mase poboljšavamo prozračnost i osunčanost što će rezultirati bolje obojenim i ukusnijim plodovima.

Uklonite i listove koji na sebi imaju simptome bolesti, posebno pjegavosti. Najpogodnije za ovaj rad bit će lagane voćarske škare koje trebaju biti dezinfiicirane i oštre.

Proljetna zaštita jagode

Rana zaštita je od izuzetne važnosti, jer samo zdrave biljke mogu dati dobar urod i kvalitetne, ukusne plodove. Na njima se često javljaju smeđa i bijela pjegavost, plijesan, pepelnica, plamenjača, fuzarioza, a od štetnika prisutni su lisne uši, grinje, jagodin cvjetojed, puževi i mnogi drugi štetni organizmi.

Od biljaka koje pozitivno djeluju na usjev izdvajaju se češnjak i vratić.

Kada se koriste kemijska zaštitna sredstva u svakoj fazi jagode je potrebno koristiti različite aktivne tvari. Upotrebljavaju se sredstva koja imaju kratku karencu zbog brzog ciklusa ove vrste.

Tretiranja se obavljaju u rano proljeće nakon čišćenja (prije formiranja novih listova), prije cvjetanja i poslije cvjetanja.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI