Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoRadovi u pčelinjaku u travnju

Radovi u pčelinjaku u travnju

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

U travnju kao i u svim nadolazećim mjesecima pčelarske sezone nastavljamo održavanjem postavljenih higjenskih pojilica u pčelinjaku. Ne zaboravimo voda mora biti prisutna u pčelinjaku tijekom cijele sezone.

Ukoliko zbog lošeg vremena koje traje duđe vrijeme pa nema većeg unosa u travnju nastavljamo sa prihranom pčelinjih zajednica bilo pogačama bilo sirupom. Hrane pčelama nikad ne smije nedostajati.

Ukoliko smo na vrijeme, kao i svaki imalo savjestan pčelar, postavili higijenske pojilice pčele su već odavno navikle na stalan izvor čiste vode i počinju redovitim posjećivanjem pojilica. Primijetimo li da pčele ne posjećuju pojilice u jednu ili dvije staklenke možemo dodati malo razrijeđenog meda ili šećernog sirupa koji smo pripremili za stimulativnu prihranu. Možemo također pomiješati vodu sa malo soka (sirupa ili gotovog gaziranog). To će privući pčele vodarice koje će kasnije stalno posjećivati pojilice.

U mjesecu travnju treba obavezno postaviti “lovce/mamce” za stršljene i ose jer će ti “posjetioci” pčelinjaka također posjetiti slatku umjetnu pašu. Ukoliko iz nekih razloga nismo sada je vrijeme za detaljan pregled svih pčelinjih zajednica koji vršimo za mirnog vremena na temperaturi iznad 15°C ne ispod i ne po vjetrovitom vremenu.

Sam pregled vršimo brzo i bez prevelike trešnje i uznemiravanja pčela i same zajednice. Maticu nema potrebe tražiti već je dovoljno utvrditi njeno prisustvo pregledom postojećeg legla. Sama legla ukoliko nisu dobro raspoređena premještamo na sredinu košnice gdje će pčele lakše održavati potrebnu temperaturu, a time smo dobili i daljnji prostor za daljnje zalijeganje matice. Razdvajanje legla nije preporučljivo gotovo nikad, a pogotovo ne sada kad su noćne temperature često u odnosu na dnevne puno niže.

Zajednicama koje smo uspjeli prezimiti na jednom nastavku dodajemo drugi, dok onima koje smo uzimili na dva premještanjem gornjeg i donjeg nastavka uz rotaciju gornjeg nastavka (dio koji je bio okrenut prema letu okrećemo tako da bude okrenut prema zadnjem dijelu košnice). Pčelama to stvara dodatan privid unosa jer će premještati zalihe meda pa će time i sama matica intezivnije polagati jajašca.
Travanj je mjesec kada se kod proizvođača matica određuju pčelinja društva iz kojih će odabrati najbolje zajednice i odrediti ih za daljnji uzgoj. O toj temi nećemo pisati jer je uzgoj matica izdvojeno pogavlje pčelarstva, a načina uzgoja matica za vlastite potrebe ima kako kod nas tako i u svijetu koliko i pčelara. Težnja i orijentacija svakog pčelara trebala bi se odnositi isključivo na poslove za koje smo se opredjelili. Time se ostvaruju veći i kvalitetniji prinosi, a vremenski nikad nećemo biti u “škripcu”.

Krajem travnja obično je vrijeme za prvu jaču pčelinju pašu kada cvijeta uljana repica. Do tada na voćnoj paši trebali bi već izjednačiti jačinu svih pčelinjih zajednica u pčelinjaku.

Travanjski poslovi u pčelinjaku:

 1. Higijenske pojilice koje smo postavili treba redovito održavati / čistiti / mijenjati vodu
 2. Obavezno izvršiti detaljan pregled pčelinjih društava ako već nismo do sada pregledali zbog lošeg vremena
 3. Potrebno je pratiti stanje i razvoj pčelinjih zajednica da bi pravovremeno mogli izvršiti proširenje legla
 4. Poklopljen med treba otklopiti kako bi oslobodili prostor matici i napravili prividan unos meda
 5. Oduzimamo višak cvjetne peludi i spremamo ga kao rezervu
 6. Počinjemo postavljati skupljače cvjetne peludi
 7. U slučaju da dođe do prekida paše zbog lošeg vremena vršimo stimulativno prihranjivanje
 8. Voćnu pašu koristimo za izgradnju novih saća dodavanjem satnih osnova
 9. Sva preostala slabija društva pripajamo jačim ili ih odvajamo u pripremljene nukleuse
 10. Kao preventivnu borbu protiv varroe dodavanjem okvira građevnjaka
 11. Kontroliramo zdravstveno stanje pčela i po potrebi poduzimamo odgovarajuće mjere
 12. Uređenje / čišćenje okoliša pčelinjaka i sadnja biljaka

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI