Subota, 20 Jula, 2024
spot_img

KAD PČELE UBADAJU?

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Pčelinji otrov je izlučevina žalčanog sustava pčela radilica koji ima osnovnu biološku ulogu u štićenju zajednice od neprijatelja. Čisti je proizvod organizma pčele.

Intenzivni mirisi ”zovu” pčele na ubadanje

U prirodi pčele rijetko ubadaju neizazvane, odnosno ubadaju samo onda kad ih slučajno ili namjerno prignječimo pa to osjete kao opasnost. Na pčelinjacima ubadaju u neposrednoj blizini košnica, ali na daljini od desetak metara i više vrlo rijetko osim kad su nečim prije razdražene. U blizini košnica ubadaju pčele starosti od 18. do 21. dana koje obavljaju stražarsku službu na letu. One paze da u košnicu ulaze samo pčele iz te košnice koje prepoznaju po mirisu.

Pročitajte: Koje sve vrste meda poznajemo?

Ponekad mogu propustiti i pčele iz drugih košnica ako donose med ili pelud pa ne predstavljaju kradljivice koje izazivaju pljačku i grabež. U bespašno doba stražarice mogu ubadati i na većoj udaljenosti od košnice (oko 10 metara) ako je neprijatelj ispred nje odnosno u njihovom vidokrugu. Pri tome lakše uočavaju odjeću žarkih boja. Naročito rado bodu ljude i životinje intenzivnog mirisa. Tako su znale napadati znojne konje i ljude. Ne odgovara im niti miris alkohola, kozmetičkih sredstava, krema za sunčanje, parfema i sličnog.

Također osjete i miris omekšivača za rublje, pa o tome treba voditi računa prilikom pranja zaštitne odjeće u koju smo odjeveni kad odlazimo na pčelinjak. Na toj odjeći mogu zaostati i žalci od prethodnih pregleda pa sadrže miris koji izaziva pčele. Taj miris najintenzivniji je na mjestu uboda i zato ga je dobro odmah isprati hladnom vodom koja uz čišćenje ima i protuupalno djelovanje. Pčele navodno razdražuju i elektromagnetski valovi mobitela. Zato je dobro da takvi uređaji nisu s nama kad smo u blizini košnica.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI