Utorak, 21 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZaštita od crvljivosti trešanja

Zaštita od crvljivosti trešanja

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Zaštitu trešanja ploda od napada ličinki trešnjine muhe moguće je postići na različite načine. Najbolje je primijeniti kombinaciju više mjera i na taj način populacije štetnika smanjiti na što je moguće najmanju mjeru i na taj način osigurati proizvodnju zdravih, ličinkama muhe nenapadnutih plodova.

U tu svrhu treba redovito vršiti obradu tla ispod trešanja. Ta mjera može doprinijeti sniženju brojnosti muhe ukoliko se ona provodi u svim zasadima trešnje na određenom području, budući da trešnjina muha kao dobar letač može veoma lako iz nasada trešnje koji se neobrađuje doletjeti u one zasade koji se redovito obrađuju.

U vrijeme pojave muhe, odnosno u vrijeme odlaganja jaja, muha se suzbija izlovljavanjem pomoću ljepljivih žutih ploča, posebno tamo gdje nema mnogo stabala, pa nije potrebno stavljati veliki broj ploča. Pored toga žute ploče se koriste i za određivanje pravovremenog roka tretiranja. Naime, za postizanje dobre zaštite, odnosno osiguravanja kvalitetne i kvantitetne proizvodnje, kada je u pitanju zaštita od napada trešnjine muhe, od presudnog je značenja vrijeme intervencije. Za određivanje pravovremene intervencije može se koristiti stupanj zrelosti ploda, odnosno njegova obojenost. Kako najveći broj ženki ulaže jaja u plodove kod kojih žuta boja prelazi u crvenkastu, to je to vrijeme najbolje koristiti za izvođenje tretiranja.

Pročitajte: Priprema tla za dugogodišnje nasade voćaka

Za tretiranje se može koristiti veći broj pripravaka. Koji će se od njih odabrati, zavisit će od stupnja zrelosti ploda, odnosno duljine karence pripravka. U novije se vrijeme trešnjina muha sve više suzbija ekološki prihvatljivim metodama. Ta metoda se sastoji u tome da se muha suzbije prije nego što u plod uloži jaje. U tom slučaju odabranom insekticidu, koji može imati i nešto dulju karencu, jer se obično koristi nešto ranije nego inače, treba dodati neko sredstvo čiji miris privlači trešnjinu muhu, primjerice pripravak Buminal.

S tim se oprska samo nekoliko manjih grana i to s južne strane stabla. Treba oprskati i deblo te tlo ispod stabla. Kada se pojave muhe, bivaju privučene mirisom Buminala, koncentriraju se na mjesta koja su oprskana kombinacijom insekticida i Buminala i ugibaju.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI