Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKoje sve vrste meda poznajemo?

Koje sve vrste meda poznajemo?

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Glavni sastojci meda su šećer (oko 76%), voda (oko 18%) i ostalo (oko 6%). Osnovnu karakteristiku medu daju šećer, a ostali dijelovi koji se u medu nalaze u manjim količinama presudni su za razliku između raznih vrsta meda (boja, aroma, okus).

Koje vrste meda poznajemo:

Bagremov med je izrazito svijetao, ugodnog mirisa i blagog okusa. Ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, umiruje previše nadraženi živčani sustav i otklanja posljedice nagomilanog stresa. Mjesecima ostaje u tekućem stanju. Bagremov med dobar je za umirenje, kod vrtoglavice, nesanice i sličnih smetnji. Preporučuje se uzimanje sa čajem od kamilice jer tako pojačava djelovanje meda i čaja. Preporučuje se uzimanje navečer prije spavanja.

Med kestena je taman, prepoznatljivog mirisa i izrazito karakterističnog gorkog okusa. Povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav. Preporučuje ga se konzumirati za liječenje probavnih organa. Ima izvanredno djelovanje u oporavku kod žutice, poslije operacije žuči
i sl.

Lipov med je bistar, gotovo proziran, ugodnog mirisa i blagog okusa. Donosi olakšanje kod prehlada, upala dišnih i probavnih organa, te nekih bubrežnih oboljenja. Neizmjerno značenje ima u izbacivanju štetnih tvari iz organizma jer pospješuje metabolizam. Med od lipe smiruje grčeve, primjenjuje se protiv bubrežnih bolesti. No, treba napomenuti da se ne smije davati osobama koje pate od bolesti srca i krvnih žila, što isto tako vrijedi za čaj od lipe.

Kaduljin med koristi se protiv prehlada jer omogućuje lakše izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija, pa i iz želuca i jednjaka. Tako se bolesnik bolje osjeća, te mu se vraća apetit. Čaj s medom od kadulje ne smije se uzimati vruć, vec mlak.Šumski med je vrlo taman, osebujnog mirisa i okusa. Naglašeno bogatstvo mineralnih tvari (željezo) podiže razinu hemoglobina u krvi, povećava snagu srca i izdržljivost krvnih žila, te otpornost imunog sustava. Preporučuje se djeci, trudnicama i starijim osobama.

Šumski med – med od medljike još se zove i medljikovac. Razlikujemo šumski med od bjelogorice i crnogorice.

Livadni med je pčelinjom strpljivošću skupljeno bogatstvo cvjetne livade. Snagom raznovrsnih sastojaka povoljno utječe na djecu u razvoju, starije osobe, kao i sve one kojima je potreban oporavak i dodatna energija. Preporuča se svakodnevna primjena. Livadni med je med od raznog livadnog cvijeća. Pa mu je prema tome i djelovanje široko. Preporučuje se u dnevnoj prehrani, djece i starijih osoba. Sudeći prema količinama livadnog meda livade su značajna paša za sve pčele.

Suncokretov med je jantarno žut, prepoznatljivog mirisa i okusa. Blagotvorno djeluje na dišni sustav, a zbog svojih jedinstvenih sastojaka povoljno utječe na regulaciju razine masnih kiselina u organizmu. Vrlo se brzo kristalizira u obliku krupnih hrskavih kristala.

Med od lavande u čaju od kamilice, metvice ili pelina smiruje organizam, koristi se protiv nadutosti i pospješuje mokrenje. Dobro djeluje protiv migrene i vrtoglavice i preporučuje se onima koji boluju i od bolesti srca i krvnih žila.

Med divlje trešnje osvježavajućeg je mirisa i prepoznatljivog okusa. Sakupljen za prvih toplih proljetnih dana u sebi nosi snagu i svježinu proljetnog sunca. U pučkoj medicini se koristi za osvježavanje i jačanje srca i krvnih žila. Med od voćaka u našim se krajevima obično ne vrca jer ga pčele gotovo u cijelosti potroše za razvitak legla.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI