Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrćarstvoRajčice na balkonu - Uzgoj i njega

Rajčice na balkonu – Uzgoj i njega

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Zbog svog jednostavnog uzgoja posljednjih godina sve je popularnije uzgajati rajčice na balkonu. Iako ćete pri ovakvom pristupu uzgoju rajčica također koristiti lončanice, važno je da odaberete balkon koji ima jako puno svjetla. Stoga se savjetuje odabrati južno orijentiran balkon, jer je rajčicama potrebno od 6 do 8 sati sunca dnevno.

Kako mraz jako loše utječe na rajčice, trebali bi ih zasaditi tijekom mjeseca svibnja. Što se pak odabira vrste tiče, u dosadašnjim iskustvima najzahvalnije su se pokazale popularne cherry rajčice, iako je moguće kvalitetno uzgojiti i jabučarke.

Ako ranije niste sadili rajčice, preporuča se da kupite rajčice presadnice kako bi sebi olakšali cjelokupan proces. Ipak, pri kupnji obratite pozornost da su presadnice zdrave zelene boje te tražite one čije je stablo visoko oko 25 centimetara.

Pročitajte: Kako pravilno saditi i njegovati rajčicu?

Da bi svojoj rajčici olakšali rast, dobro je pored nje u tlo postaviti drveni kolac kako bi se stabljika mogla uz njega penjati. Naravno, ne zaboravite redovito zalijevati rajčicu na način da je tlo uvijek vlažno, ali nipošto više od toga.

Održavanje nasada rajčice

Rajčica je izuzetno zahvalna biljka koja daje puno plodova, no to ovisi o redovitoj brizi o njoj. Jedan od važnijih segmenata u brizi o rajčici je da joj se redovito otkidaju zaperci kako bi se potaknuo daljnji rast. Također, s obzirom na to da rajčica najbolje uspijeva u toploj atmosferi, važno je da uz to ide u primjerena vlažnost. Kako ju zalijevati ali i hraniti pročitajte u nastavku.

Zalijevanje rajčice

Rajčice imaju srednju potrebu za vodom pa je biljkama tako od nicanja prvih plodova pa sve do berbe potrebno 30 litara vode po metru kvadratnom. Ova količina se može povećati na 40 do 50 litara tijekom ljetnih mjeseci zbog povišenih temperatura.

Pri uzgoju rajčice preferira se navodnjavanje kap po kap, a važno je da se zalijevanje biljaka vrši u jutarnjim satima kako biljka ne bi doživjela šok zbog razlike temperature zraka i temperature vode.

Gnojidba rajčice

Rajčica je biljka koja ima veliku potrebu za kalijem, pa ga je tako potrebno unositi u velikim količinama. Omjer koji je optimalan je 1:2,53 N:K.

Ukoliko se pojavi manjak kalija, utoliko ćete ga moći prepoznati po tome što će plodovi prema peteljci ostati zeleni, odnosno neće dozrijevati. Također, moguće je da se u mreži žilica i na rubovima donjih listova pojavi žuto ljubičasta pigmentacija.

Uz kalij je važno tlu dodati i stajski gnoj, i to neposredno pred oranje. Količina koja je optimalna je 40 do 60 tona po hektaru.

Što se pak prihrane tiče, poželjno je koristiti NPK gnojiva (iako je moguće koristiti i KAN). Prihrana se obavlja za vrijeme cvatnje biljke, potom pri zametanju prvih plodova te finalno kada plodovi zriju.

Rezidba i oblikovanje

Rezidba rajčice je izuzetno važna jer se biljka razvija na takav način da kada bi se pustio slobodan razvoj ona bi postala zamršeni grm pa se plodovi ne bi mogli razvijati te bi se povećao rizik od oboljenja.

Stoga je važno da se provede tzv. Pinciranje, odnosno skidanje zaperaka (mladih izbojaka) koji se razvijaju na mjestima razgranavanja. Zaperke je nužno ukloniti ih kada narastu od 5 do 8 centimetara a ovaj se proces provodi jednom tjedno. Ukoliko slučajno preskočite neki od zaperaka i on naraste više od spomenute duljine, potrebno mu je samo otkinuti vrh.

Otkidanje vrhova potrebno je obaviti na svim granam kada vaša rajčica razvije 4 do 6 cvjetnih grančica, a cilj je da se ubrza zrioba.

Još jedna metoda koja pomaže u omogućavanju biljci da bolje diše je skidanje donjeg lišća. Naime, nakon što prvi plodovi sazru, potrebno je ukloniti listove koji stare i koji se uvijaju. Važno je da nakon skidanja lišća primijenite fungicid kako bi se smanjio napad bolesti.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI