Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrćarstvoKako pravilno saditi i njegovati rajčicu?

Kako pravilno saditi i njegovati rajčicu?

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Kako pravilno saditi i njegovati rajčicu – Presadnice rajčice pogodne su za sadnju kada razviju 5 do 6 listova, ali vrlo često sadimo i one koje imaju i prve cvjetne grančice. Presadnice je pravilno saditi do prvih listova jer se dodatno stvara novo korijenje koje pomaže brži rast biljke. Desetak dana nakon sadnje provodi se i prvo uklanjanje zaperaka.

Suvremena proizvodnja rajčice nezamisliva je bez proizvodnje tog povrća iz presadnica. Ovih dana na području Hercegovine vrtni centri nude veliki izbor sorti i hibrida rajčice, a proizvođači mogu pronaći sebi omiljenu sortu. Među presadnicama rajčice posebno su tražene kalemljene, koje imaju niz prednosti u odnosu na klasične.

Sadnja rajčice

Sadnja presadnica rajčice obavlja se kada biljke formiraju 5 do 6 listova, pa sve dok se na njima pojave začeci prvih cvjetnih grančica. Kontejnirane presadnice dan prije sadnje nemojte zalijevati kako bi se lakše čupale iz kontejnera. Pred iznošenje-sadnju, rasad se poprska jednim od fungicida na bazi bakra, primjerice Cuprablau Z.

Rajčica se sadi na razmak 70 cm x 35 cm ili 80 cm x 40 cm. Kalemljene presadnice rajčice sade se na razmak 50 cm x 100 cm. Dubina sadnje je vrlo bitna i pravilno je rajčicu saditi u dubinu do prvih listova jer dodatno stvara novo korijenje. Ako kod sadnje koristite crnu malč foliju, presadnice nakon sadnje zaspite sa malo sipke zemlje. Nakon sadnje obavezno obaviti zalijevanje.

Pročitajte: Uzgoj i sadnja rajčice na balkonu

Uklanjanje zaperaka

Desetak dana nakon sadnje obavlja se prvo uklanjanje zaperaka koje se po potrebi ponavlja. Kad bismo pustili biljku da se slobodno razvija, poprimila bi grmolik izgled. Zbog slabije prozračenosti porasla bi opasnost od razvoja gljivičnih bolesti, a i plodovi bi bili sitniji i slabije kvalitete jer bi kroz guštik izbojaka i listova sunce do njih teže prodiralo te bi oni zbog toga neravnomjerno dozrijevali. Zaperci se uklanjaju kada su veliki 5 cm do 8 cm. Ako vam je neki zaperak promaknuo i naraste, više ga nemojte trgati, nego mu samo otkinite vrh.

Zakidanje vrhova

Zakidanje vrhova obavlja se nakon što je biljka razvila 4 do 6 cvjetnih grančica ili etaža, a to se radi zbog ubrzanja zriobe plodova.

Skidanje donjeg lišća

Skidanje donjeg lišća je uobičajena mjera koja se provodi nakon što su prvi plodovi sazreli ili postigli veličinu karakterističnu za sortu. Ovo je važno zbog boljeg provjetravanja zasada. Naročito je bitno da se provodi u plastenicima i staklenicima. Nakon skidanja lišća (koje mora biti postupno, 1-2 lista u jednom prohodu) obavezno je prskanje fungicidima, radi zaštite rana od napada uzročnika bolesti.

Stimuliranje bolje oplodnje kod rajčice provodi se mehanički – protresanjem biljaka ili prskanjem pripravcima koji pospješuju oplodnju. Protresanje biljaka ili primjena pripravka provodi se u jutarnjim satima dok je niža relativna vlažnost zraka.

Tijekom vegetacije obavezno se provodi i gnojidba rajčice korištenjem namjenskih gnojiva.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI