Četvrtak, 8 Decembra, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSkrivene moći celera – Da li znate kako se pravi celerova sol

Skrivene moći celera – Da li znate kako se pravi celerova sol

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

- Advertisement -

Celer je zdrav od korijena do sjemena i vrlo je lako probavljiv, ali to je tek okvirna moć ovog sjajnog povrća. Samo 100 grama korijena ove biljke sadržava tek 40 kalorija, što je dvostruko manje od iste količine krumpira. Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka, također je poznato kako se priprema i koliko je ljekovit sok od celera a mi vam ovdje pišemo recept kako se priprema celerova sol.

Sjajan je za snižavanje krvnog tlaka i zbog svoje niskokaloričnosti izvrstan je saveznik u dijetama. Uglavnom se sastoji od vode i upravo je zbog toga glavni sastojak dobrih dijeta.

Listovi celera bogati su vitaminom A. Dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalija, folne kiseline, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija i esencijalnih aminokiselina.

Pročitajte: Čuvarkuća – Ljekovita svojstva i upotreba

Celerova sol recept

- Advertisement -

Ipak, od celera možete napraviti još jednu sjajnu ljekovitu stvar – celerovu sol! Riječ je o začinu koji je sjajna zamjena za običnu sol. Celer je sam po sebi slankast pa je samim tim odličan temelj za ovaj pripravak. Obična sol diže tlak, opterećuje bubrege i želudac, dok celerova sol snižava tlak i odličan je diuretik.

Celerovom soli možete soliti što god poželite, a sjajnu će aromu dati primjerice krumpiru, ribi, riži, juhama i sl. Nakon upotrebe celera u hrani vaš će dah također djelovati svježije. Zanimljivo je da celerova sol odlično odgovara i u receptu za koktel Bloody Mary.

Odaberite čvrsto i zdravo korijenje celera, očistite ga i naribate. Naribani celer pomiješate sa morskom solju u omjeru 1:3. Dobro izmiješate i staviti u posudu s poklopcem kako bi odstajalo 20 sati. Mješavinu nakon toga istresite na pleh te stavite u pećnicu sušiti na temperaturi od 80 stupnjeva, dok ne očvrsne.

- Advertisement -

Osušenu mješavinu izvadite, prohladite i što sitnije sameljite te spremite u dobro zatvorenu staklenku i konzumirajte po potrebi i želji.

- Advertisement -

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI