Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČuvarkuća - Ljekovita svojstva i upotreba

Čuvarkuća – Ljekovita svojstva i upotreba

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Čuvarkuća raste po dvorištima naših kuća. Jako dobro je rasprostranjena, i koristimo je od davnina.

Ljekovita biljka čuvarkuća koristi se u mnogim prilikama, pa tako i kao prirodni lijek za opekline, protiv bolova u uhu, i još neke druge bolesti. Od čuvarkuće protiv opeklina koristimo sok koji iscijedimo iz svježe ubranih listova. Isto tako iscijeđeni sok možemo nakapati u uho u slučaju uhobolje.

Čuvarkuća pomeže kod opeklina od sunca

Ako ste bili neoprezni, previše izloženi suncu, i zaradili ste opekline – čuvarkuća je dobar izbor za tretiranje opeklina. Dovoljno je iscijediti sok iz par listova, pa sa njim tretirati mjesta gdje vas peče na koži. Listovi čuvarkuće debeli su (mesnati) i u sebi sadrže sok koji je jako ljekovit. Baš uz pomoć soka od čuvarkuće i liječimo spomenute boljke i probleme.

Čuvarkuća protiv uboda insekata

Ako od svježe iscijeđenog soka od čuvarkuće napravite oblog, možete ga iskoristiti na mjestima gdje su vas uboli insekti, najčešće ose, pčele ili komarci.

Dobra u boorbi protiv bradavica

Ova biljka jako dobro djeluje kao lijek za bradavice. Sok čuvarkuće, ili bolje mali komadić narezanog lista, prislonite na bradavicu i ponavljajte par dana – sve dok bradavica ne nestane. Istim načinom primjene možete ukloniti sunčane pjege, ili kurje oko.

Pročitajte: Miracolina – Čudesna bobica koja može transformisati ukus hrane

Protiv bolova u uhu

Ako imate blage bolove u uhu, a ne sumnjate na nešto jako ozbiljno, pokušajte bolove ublažiti sa 2-3 kapi soka čuvarkuće. Sok iscijedite direktno iz svježe ubranih listova. Nemojte pretjerivati, da ne začepite uho ili dodatno ne pogoršate situaciju. Sok od lista čuvarkuće ostavite u uhu kratko vrijeme, pa se potom okrenite tako da tekućina izađe iz uha. S vremenom bi bol trebala prestati.

 Kratki opis ljekovite biljke – čuvarkuća

Zapravo je ova biljka oblika kaktusa jako zahvalna i lako će da raste. Uspješno će da raste, razvija se i opstaje na gotovo svim terenima, kutovima dvorišta ili na kamenim zidovima.

Ne traži mnogo vode, a baš kao i kaktus, raste joj zeleni dio (listovi) uz tek povremeno pojavljivanje cvjetne stabljike i sitnih cvjetića. Kako je već stoljećima koristimo u liječenju, čuvarkuću i danas jako cijenimo i možemo je vidjeti kako raste u mnogim dvorištima i vrtovima naših baka. Kada se koristi kao lijek, od čuvarkuće sakupljamo listove, najbolje u ljetnom periodu dok biljka cvate.

Listovi su lako prepoznatljivi, debeli su i mesnati (sočni). Baš u soku lista čuvarkuće pronalazimo sve te vrijedne i ljekovite spojeve. Ako bi razlagali sadržaj listova po kemijskom sastavu, onda možemo spomenuti da list čuvarkuće u sebi ima: tanine, sluz, smolu, kalcijev malat, masno ulje te mravlju i jabučnu kiselina.

Pored svih ljekovitih osobina koje smo spomenuli već, u narodnoj se medicini list čuvarkuće koristi za pomoć kod čira na želucu, čireva i rana na koži, te protiv cisti.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI