Utorak, 21 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoRadovi u pčelinjaku u kolovozu

Radovi u pčelinjaku u kolovozu

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Radovi u pčelinjaku u kolovozu – Ovo je posljednji od tri ljetna mjeseca. Glavne pčelinje paše su uglavnom završile, te ovisno o vremenskim uvjetima u predstojećem razdoblju još se može vrcati livada, zlatošipka, vrijes i metvica. Kolovoz predstavlja vrijeme godišnjih odmora, međutim u pčelarstvu se kolovoz smatra ka mjesec kada prelazimo u novu pčelarsku godinu.

Jedan od razloga je da tada pčele počinju pripreme za ulazak u zimu. Iz svakog jajašca koje matica položi u mjesecu kolovozu izlaze mlade pčele koje moraju preživjeti zimu i zbog toga u tim leglima ne smije biti varroe. Dakle zaštitu protiv varoze pčela počinjemo obavljati već krajem srpnja i provodimo ju tijekom kolovoza. Matica u ovom mjesecu postepeno smanjuje zalijeganje jajašca pa ju možemo i malo “stimulirati” za taj posao dodavanjem sirupa u omjeru 1:1 kako bi imala osjećaj normalnog unosa.

Vrućine i suše koje su u kolovozu uobičajene za RH osobito područje Dalmacije i otoka treba shvatiti ozbiljno te pomoći pčelinjem nagonu u održavanju temperature košnice. Održavanje higijenskih pojila te redovito mijenjanje i dopunjavanje vode treba biti sastavni dio posjeta pčelinjaku tijekom cijele sezone, pa to ne treba nadam se posebno ni isticati u ovom tradicijski najtoplijem mjesecu u godini kada je voda u pčelinjaku osobito važna.

Sirup za stimulaciju matice:

Početkom kolovoza dodajemo svakom pčelinjem društvu obogaćenu pogaču ili šećerni sirup. Svakako je bolje i učinkovitije dodavanje sirupa. Prilikom dodavanja sirupa oprez: da ne bi izazvali grabež, slučajno proliven sirup po vanjskom dijelu košnice obilno isprati vodom. Posebnu pažnju prije dodavanja sirupa u hranilice obratiti na njenu ispravnost kako ne se bi iz hranilice sirup izlijevao po pčelama ili košnici.

Priprema sirupa za pčele:

U 6 litara vode otopimo 4 kg šećera. U dobivenu smjesu dodamo svježe prikupljenu pelud koju prethodno otopimo u malo vode i 3-5 grama limunske kiseline.

Omjer voda / šećer možemo i mijenjati prema tome želimo li rjeđi ili gušći sirup, ovisno o tome želimo li da pčele unose više ili manje peludi.
Ako pčelama pripremimo rjeđi sirup one će unositi više peludi, kod gušćeg će sirupa pčele blokirati maticu medom koji smještaju u blizini legla.
Prihranu pčela završavamo do kraja kolovoza-sredine rujna, ovisno o vremenu jer u slučaju da nastavimo sa prihranom matica će i dalje nastaviti sa zalijeganjem što nije preporučljivo znamo li da ciklus razvoja pčele traje oko 20 dana. Na to treba obratiti pozornost.

Pročitajte: Koje sve vrste meda poznajemo

Mogućnost sigurnije prihrane bez da izazovemo grabež prolijevanjem ili curenjem sirupa: Karnister napunimo do polovine i stavimo ga u duboku podnicu ili u prazan nastavak / polu nastavak iznad ili ispod nastavaka sa medištem-plodištem što se može vidjeti na slikovnom prikazu ispod….

prihrana pčela

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI