Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img

Gnojidba plodovitog povrća

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Kod plodovitog povrća u prve dvije prihrane preporuča se korištenje gnojiva s visokim postotkom fosfora i to formulacija 13:40:13 kako bi biljka što bolje razvila korijenov sustav te se na taj način pripremila za pravilno zametanje cvjetova.

U drugoj (vegatativnoj) fazi preporuča se korištenje formulacija s jednakim omjerom dušika (N) i kalija (K) kako bi omogućili pravilan razvoj lišća i stabljike. Nedostatak ovih hranjiva dovodi do usporenog i ograničenog razvoja biljke koja formira sitnije lišće. U kasnijim fazama razvoja takvi listovi žute i opadaju, što izravno utječe na smanjenje priroda. Kako bismo to izbjegli, potrebno je nakon ukorjenjivanja koristiti FLORTI PROD 19:5:19 i to u 2-3 navrata. Navedena formulacija se koristi sve do zametanja cvjetova.

S prelaskom u treću (generativnu) fazu razvoja potrebno je obaviti prijelaz na gnojiva s naglašenim sadržajem kalija kako bi biljci omogućili pravilan razvoj cvjetova i plodova. Stoga se nakon njihovog formiranja koristi FLORTI PROD 15:5:30 ili 7:12:38 a navedenim formulacijama preporuča se gnojidba sve do kraja vegetacije.

Međutim, pošto je plodovito povrće osjetljivo na nedostatak kalcija (Ca) nužno ga je biljkama osigurati u dovoljnim količinama i to u vidu kalcijevog nitrata već od početka zametanja plodova pa sve do kraja berbe. Kalcij je nužno dodavati u više navrata jer je on neophodan za pravilan razvoj plodova, njihovu čvrstoću i bolje skladištenje.

Bitno je napomenuti kako se vodotopivi kalcijev nitrat nikada ne smije miješati zajedno s vodotopivim FLORTI PROD gnojivima jer može doći do grudanja proizvoda te time i do začepljenja sustava kap po kap. Stoga je najpoželjnije kalcijevim nitratom prihraniti biljke između dvije primjene vodotopivih FLORTI PROD gnojiva.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI