Petak, 12 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSavršena njega za afričke ljubičice: Odaberite pravo mjesto i način zalijevanja

Savršena njega za afričke ljubičice: Odaberite pravo mjesto i način zalijevanja

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Ljubičice su popularne biljke koje se često uzgajaju u kućnim uvjetima zbog svojih prekrasnih i raznobojnih cvjetova. Afričke ljubičice, poznate i kao Saintpaulias, su jedna od najčešćih sorti koje se uzgajaju.

Ove biljke su pogodne za uzgoj u različitim uvjetima, od vrlo svijetlih i sunčanih prostora do onih s manje svjetla. Uz pravilnu njegu, afričke ljubičice mogu cvjetati tijekom cijele godine i postati prekrasan ukras za vaš dom. U nastavku možete pročitati savjete za njegu afričkih ljubičica kako biste ih održali zdravima i u punom cvatu.

  1. Svjetlost: Afričke ljubičice najbolje uspijevaju na svijetlom, ali ne i direktnom sunčevom svjetlu. Stavite ih na mjesto gdje će imati dovoljno svjetla, ali neće biti izložene direktnom sunčevom svjetlu. Možete koristiti i umjetno svjetlo ako ne možete pružiti dovoljno prirodne svjetlosti.
  2. Temperatura: Afričke ljubičice trebaju toplu, ali ne previše vruću temperaturu. Idealna temperatura za ove biljke je između 18 i 23 stupnja Celzijusa. Ako je temperatura preniska, biljka će usporiti rast, a ako je previsoka, listovi će se osušiti i uvenuti.
  3. Voda: Afričke ljubičice treba zalijevati umjereno. Nemojte prelijevati biljku jer to može uzrokovati truljenje korijena, ali nemojte ni ostavljati biljku suhom jer će joj nedostajati vode za rast. Najbolje vrijeme za zalijevanje je kada se gornji sloj zemlje osuši. Također, pazite da ne zalijevate biljku po lišću jer to može uzrokovati oštećenja na lišću i bolesti.
  4. Gnojivo: Afričke ljubičice trebaju redovitu gnojidbu kako bi rasle zdravo i cvjetale obilno. Preporuča se primjena gnojiva bogatog dušikom, fosforom i kalijem jednom mjesečno tijekom sezone rasta (od proljeća do jeseni). Gnojivo treba primijeniti prema uputama na pakiranju, a pazite da ne predozirate gnojivo jer to može uzrokovati oštećenje korijena i lišća.
  5. Presađivanje: Afričke ljubičice treba presaditi svake dvije do tri godine jer će u suprotnom korijenje postati skučeno i biljka neće moći dovoljno apsorbirati hranjive tvari. Presadite biljku u novu posudu s kvalitetnim supstratom za cvijeće.
  6. Pravilno obrezivanje: Pravilno obrezivanje afričkih ljubičica može pomoći u poticanju bujnog rasta i cvatnje. Nakon što procvjeta, uklonite suho cvijeće i oštećeno lišće. Također, možete obrezati vrhove izdanaka kako biste potaknuli rast novih izdanaka i cvjetova.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI