Smreka (lat. Juniperus communis) ljekoviti je grm koji se još naziva i borovica, kleka, crna smreka, smrča, smrčika. Kako da napravite sok od smrekinih bobica pročitajte u nastavku teksta.
Osim što se u proljeće beru mlade grančice smreke, od kolovoza pa sve do početka zime možete brati i njezine ljekovite tamnoplave plodove ili bobice, od kojih se često pravi i rakija ili se pak dodaju u razna jela.
Beru se zagasite tamnoplave bobice jer su jedino takve zrele i ljekovite.
Ljekovitost zrelih smrekinih bobica ili borovica, koje su okusom gorko-slatke i aromatične, proizlazi iz eteričnog ulja koje sadrže.
Za njihova ljekovita svojstva znali su još stari Grci, Arapi i američki Indijanci, koji su ih koristili, primjerice, za liječenje rana.
Od bobica smreke se priprema čaj, koji potiče znojenje, jača živce i želudac, razbija kamenac, čisti bubrege, jetru i krv.
No, jeste li znali da od ovih bobica možete vrlo jednostavno pripremiti i ljekoviti sok koji, među ostalim, pomaže kod dijabetesa, čišćenja organizma od toksina, kao i skidanju suvišnih kilograma?
Borovica je pravi prirodni antibiotik. Uspijeva prodrijeti i do onih mjesta do kojih obični antibiotik ne može, primjerice do urinarnih putova, gdje sigurno i brzo liječi infekciju uzrokovanu bakterijom.
Pročitajte: Kako napraviti bučino brašno
Sok od smrekinih bobica – recept
Prilikom branja smrekinih bobica nosite rukavice zbog trnja koje ih okružuje ili ispod grma stavite tkaninu pa plodove otresite štapom.
Sastojci:
- malo manje od 1 šalice smrekinih bobica, potpuno zrelih
- pola jabuke
- nekoliko ploški limuna
- 1 l vode
Priprema
Smrekine bobice malo operite te ih istresite u čistu staklenku ili bocu. Dodajte ploške limuna i jabuke. Natočite vodu, ne do samog vrha.
Ostavite da odstoji 10-12 dana na toplome mjestu (oko 25 stupnjeva). Nakon 10-ak dana sok je gotov. Procijedite ga i konzumirajte, možete ga i malo rashladiti.
S istim bobicama možete napraviti i novi sirup. Samo ponovno dodajte limun, jabuku i vodu te pričekajte 10-ak dana. Taj postupak možete ponavljati sve dok bobice ne padnu na dno – to znači da više nisu za upotrebu.
Konzumacija
Svako jutro popijte po 1 čašu ovog napitka. Sok od smrekinih bobica regulirat će razine šećera u krvi, što je odlično za sve one koji imaju stanje predijabetesa ili pak dijabetesa.
Najbolje je ne zaslađivati ga jer je takav najljekovitiji.
Dobrobiti smrekinih bobica za zdravlje
1. Pomažu u regulaciji šećera u krvi
U tradicionalnoj medicini ove bobice koriste se u liječenju dijabetesa jer snižavaju razine šećera u krvi.
Osim što pomažu kod dijabetesa, usto snižavaju i razine štetnih triglicerida.
Antidijabetski učinak borovica može zahvaliti visokim koncentracijama antioksidansa koje sadrži.
2. Imaju antibakterijsko i protugljivično djelovanje
Zahvaljujući tvarima kao što su sabinen, limonen te alfa i beta-pinen koje sadrži eterično ulje smreke, ove bobice imaju snažno antibakterijsko i antigljivično djelovanje.
Istraživanja su pokazala da ovo eterično ulje može djelovati protiv 16 vrsta bakterija, gljivica i dermatofita, koji uzrokuju gljivične infekcije na koži i noktima.
Bobice su odlične za zdravlje kože te se koriste čak i u tretiranju psorijaze i ekcema.
Pročitajte: Evo kako da koristite maslačak u ishrani
3. Pomažu probavi i gubitku kilograma
Gorke biljke poput smreke odlično pomažu regulaciji probave. Njezine bobice potiču stvaranje sline i probavnih enzima te ubrzavaju razgradnju hrane.
Osim toga, uništavaju loše bakterije, a stimuliraju one dobre bakterije vrenja koje pridonose ne samo čišćenju crijeva nego i cijelog organizma.
Konzumacijom soka od smrekinih bobica ne samo da ćete poboljšati probavu nego ćete i doskočiti problemu viška kilograma.
4. Imaju diuretska i protuupalna svojstva
Sok od borovice smanjuje nadutost te ima diuretska svojstva, što znači da potiče mokrenje i zadržavanje viška tekućine u tijelu.
Zahvaljujući tome, ove bobice pomažu ispiranju mokraćnog mjehura te mogu spriječiti infekcije urinarnog trakta.
Pravi su urinarni antiseptik, koji djeluje čak i protiv neugodne E. coli.
5. Jačaju imunitet
Zahvaljujući brojnim antioksidansima, ove bobice jačaju i obrambene snage organizma pa ćete zahvaljujući njima povećati otpornost na razne bolesti.
Dodatni savjet
Bobice smreke ili borovice možete čak jesti i sirove (dobro ih sažvačite pa izbacite košticu) te tako ublažiti razne infekcije, loš zadah, giht, reumu i upalu mjehura.