Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrćarstvoŠto znači za biljke kad u vrtu ima glista, a što ako...

Što znači za biljke kad u vrtu ima glista, a što ako ih nema

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Kad se zemlja previše ne dira i ne zagađuje, životinjice poput kišnih glista u njoj rade svoj posao koji kao rezultat ostavlja zemlju dovoljno rahlom i prozračnom da je ne treba dodatno puno obrađivati

Kišne gliste svaki pravi vrtlar priželjkuje vidjeti u vrtu, jer ono što je dobro za njih, dobro je i za biljke. Ukoliko ih u vrtu nema, tad je moguće da i biljke neće uspijevati kako treba.

Naime, kišne gliste pomažu u dovršetku ciklusa podzemnog života koji je od vitalnog značaja za zdrave i jake biljke. One razgrađuju mrtvu biljnu tvar čime stvaraju hranjive tvari koje biljke vole.

Osim toga, dok prolaze kroz zemlju te hranjive tvari raspoređuju unutar zemlje i čine ih biljkama dostupnijima. Također, dok se kreću iza sebe ostavljaju tunele koji zemlju čine rahlijom i prozračnijom što olakšava korijenju prolazak kroz tlo. Ti tuneli postaju neka vrsta podzemnih zračnih čepova, a treba imati na umu da gliste udišu kisik kroz kožu, a kisik je nešto što i biljkama treba.

Pročitajte: Dobri i loši susjedi u vrtu

Podzemni tuneli imaju još dvije bitne uloge – pomažu tlu zadržati vodu i služe kao neka vrsta izolacije – na primjer, ako je vani vruće, tlo će će ostati hladnije.

I njihov izmet je jako koristan. Odlično je gnojivo jer biljkama osigurava dodatne količine dušika, fosfora, kalija i magnezija – četiri najvažnija elementa u prehrani biljaka. Organska tvar koju gliste razgrađuju je, također, hrana za korisne mikrobe u tlu koji pogoduju biljkama.

Želite li imati više kišnih glista u vrtu osigurajte im hranu koju vole – lišće, pokošenu travu, domaću mješavinu komposta, stajsko gnojivo… Imajte na umu da je komercijalni kompost odličan za biljke, ali ne i za gliste. One jako vole i kukuruzno brašno pa nije loša ideja povremeno ga posuti po zemlji u malim količinama.

Vrtlari se ovim trikom služe na proljeće. Posipaju malo kukuruznog brašna po zemlji, lagano pomiješaju kako bi prodrlo u prvih nekoliko centimetara tla i poškrope vodom. Nakon mjesec dana u tlu se stvore uvjeti pogodni za razmnožavanje glista. Potom svakih dva tjedna posipaju pomalo brašna po tlu kako bi održali populaciju.

Pročitajte: Koje biljke tjeraju, a koje privlače štetnike?

Imate li u vrtu jednogodišnje biljke, na kraju sezone ih nemojte iščupati iz zemlje zajedno s korijenom, već ih odrežite, a korijen neka ostane kao hrana glistama. Također, izbjegavate pesticide, fungicide ili gnojiva jer se previše lako upijaju kroz poroznu kožu gliste i nanose joj štetu.

Pred zimu vrt prekrijte ostacima biljaka i lišćem jer to tlu, a time i glistama, osigurava dovoljno hranjivih tvari te smanjuje gubitak vlage iz zemlje, a vlaga je nešto što gliste vole. Imajte na umu da kišnim glistama najviše pogoduje zemlja pH vrijednosti između 6 i 7.

Sve više vrtlara okreće se održivom uzgoju biljaka pa gledaju što manje obrađivati vrt kako ne bi nanosili štetu glistama. Naime, kad metalnim predmetom obrađujete zemlju i prevrćete ju, neke gliste neminovno stradaju, druge završe na površini i budu izložene pticama i drugim životinjama koje se njima hrane.

Osim toga, na taj način isušujete samu zemlju, što ne vole ni gliste ni vaše biljke. Kad se zemlja previše ne dira i ne zagađuje, životinjice poput kišnih glista u njoj rade svoj posao koji kao rezultat ostavlja zemlju dovoljno rahlom i prozračnom da je ne treba dodatno puno obrađivati, prenosi treehugger.com.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI