Utorak, 30 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako napraviti bučino brašno

Kako napraviti bučino brašno

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Bučino brašno može pružiti okus i miris buče te bučinih koštica u sklopu mnogih jela. U nastavku članka saznaćete i kako napraviti bučino brašno.

Bučino brašno – nutritivna vrijednost

Bučino brašno posjeduje brojne nutritivne vrijednosti te je bogato proteinima, zbog čega je često zdrava alternativa za standardno pšenično brašno. Bučino brašno može se dobiti i od mesa bundeve, iako je ta varijanta manje uobičajena.

Smatra se da je bučino brašno „rodom“ iz Meksika, a danas je rasprostranjeno po cijelom svijetu.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical News Today navode da 100 grama organskih bučinih sjemenki sadrži:

  • 127 kalorija,
  • 15 grama ugljikohidrata,
  • 17.9 grama dijetalnih vlakana,
  • 5 miligrama proteina,
  • 21.43 grama masti,
  • 20 miligrama kalcija,
  • 0.9 grama željeza,
  • vitamine A, E,
  • minerale magnezij, cink, natrij.

Osim toga, bučine sjemenke sadrže i vrijedne antioksidativne spojeve, poput skvalena. Znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Alternative Medicine Review ističu da skvalen ima ulogu u zaštiti kože od UV zračenja te održavanju zdravlja očiju.

100 grama bučinog brašna ima:

  • oko 530 kalorija,
  • oko 43 g masnoće,
  • 4 g ugljikohidrata i
  • oko 32 g proteina.

Ove okvirne nutritivne vrijednosti vrijede za bučino brašno napravljeno kod kuće od koštica bundeve.

Brašno bučinih koštica ima više proteina od običnog brašna te je bogat izvor esencijalnih aminokiselina, vlakana, vitamina E i minerala kao što su:

  • željezo,
  • cink,
  • magnezij,
  • fosfor,
  • bakar.

Brašno od mesa bundeve nešto je drugačije u svom sastavu od brašna bučinih koštica, a najznačajnije razlike su manja kalorijska vrijednost, slatkast okus te bogatstvo vitaminom A i C.

Pročitajte: Biljke koje čuvaju jetru

Bučino brašno – kako i zašto koristiti?

Osim što je hranjivije, brašno bučinih koštica ima brojne zdravstvene prednosti. Među njima su:

  • Snižavanje kolesterola – bundevine sjemenke sadrže tvari potrebne za snižavanje razine tzv. lošeg kolesterola u tijelu.
  • Regulacija šećera u krvi – pomaže pri kontroliranju inzulina u tijelu pa je stoga odličan odabir za osobe koje imaju takvih problema.
  • Bučino brašno pogodno je za osobe koje izbjegavaju gluten.

Brašno bundeve može se koristiti u gotovo svim slatkim ili slanim pekarskim proizvodima, a možete ga stavljati i u smoothieje.

Intenzivnog je mirisa i blagog orašastog okusa. Pri pripremi tijesta se ipak preporučuje miješanje bučinog brašna s još nekim brašnom.

Bučino brašno – kako napraviti?

Ovo brašno obično se radi od sjemenki bundeve, nakon izrade bučinog ulja tako da se nakon cijeđenja ulja iz koštica preostala suha tvar melje u brašno. Brašno od sjemenki bundeve možete napraviti i kod kuće vrlo jednostavno i brzo.

Jedini sastojak za pripremu bučinog brašna su pržene koštice bundeve. Količina sjemenki je proizvoljna. Stavite sjemenke u blender ili mlinac i u kratkim intervalima miksajte dok ne dobijete željenu konzistenciju brašna.

Iz tog brašna možete iscijediti ulje stiskanjem, ali i ne morate. Naravno, ovaj postupak nije istovjetan industrijskom. Nakon stiskanja, dobiveno brašno prosijte i spremite u zatvorenu posudu.

Ako želite napraviti bučino brašno od mesa bundeve, potrebno je očistiti bundevu od kore i sjemenki te ju izrezati u obliku tankih ploški. Komadići se trebaju isušiti, za što bi korisno bilo imati dehidrator. Dehidrirane komade buče potrebno je samljeti i spremno je za korištenje.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI