Petak, 12 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoAko planirate saditi voće, pravi je trenutak za to

Ako planirate saditi voće, pravi je trenutak za to

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Obilje plodova slika je vrta koja će se zadržati sve do prvih jesenskih dana kada započinje priprema za sljedeću sezonu.

U planiranju sezone uvelike će pomoći vrtlarski dnevnik ispunjen vrijednim zapažanjima vezanih uz sjetvu, sadnju, pojavu eventualnih bolesti ili rotaciju plodoreda. U njemu se zapravo nalaze savjeti koji se odnose na najbolje vrijeme sjetve, sadnje te izbor vrste povrća prilagođenih vlastitim mikroklimatskim uvjetima područja u kojem se nalazi vrt ili balkon. No, bez obzira na specifičnosti svakog vrta jesen je godišnje doba kada se povrtnjaci pripremaju za novu sezonu, a voćke i bobičasto voće za zimu, kao i za sadnju i sijanje kasnih sorti povrća.

JESEN JE VRIJEME ZA PRESAĐIVANJE

Biljke koje su posađene na jesen imaju dovoljno vremena da razviju korijenov sustav, zbog čega mogu odmah na proljeće krenuti s intenzivnim rastom. Voće i bobičasto voće zato se u pravilu sade u jesen kada je tlo dovoljno vlažno i još toplo od ljeta. Da se mlada biljka ne bi smrznula važno je prilikom presađivanja duboko i široko prekopati mjesto sadnje te ako je potrebno dodati pijesak ili drenažne cijevi.

Pročitajte: Krečenje voćnjaka, ZAŠTO?

BOGATA JESENSKA SJETVA

Kod sijanja je važno dobro pripremiti zemlju kako bi osigurali povoljne uvjete za klijanje. Budući da je zemlja topla, a sunce još jako, dobro je par dana prije sijanja zasjeniti gradicu, a zemlju dobro navlažiti.

JESEN NA BALKONU

Biljke u teglama treba unijeti u zatvoren prostor što je kasnije moguće jer boravak u zatvorenom nije uobičajen za njih, zbog čega su pod stresom. Sobni javor, citrus ili čajevac otporni su na temperature oko i malo ispod nule. Blagi mraz (otprilike -5 °C) pak podnose otporne biljke, kao što su japanski lovor, sobna jela, lovor i maslina.

KOMPOST – SRCE VRTA

Izrada kompostne hrpe još je jedan od jesenskih poslova u vrtu koji se obavlja svake sezone. Otpalo lišće, organski otpad, grančice, pokošena trava, kao i kuhinjski ostaci, sve su to sastojci jedne kompostne hrpe koja će, ako se pravilno izradi, postati idealno gnojivo na proljeće.

10 VRSTA BOBIČASTIH VOĆAKA KOJE MOŽETE SADITI U JESEN

• ARONIJA – Aronia melanocarpa

• GOJI – Lycium chinense

• MALINA – Rubus idaeus

• KUPINA – Rubus fruticosus

• OGROZD – Ribes uva- crispa

• RIBIZ (bijeli, crveni, crni) – Ribes sp.

• JOSTA – Ribes × nidigrolaria (križanac crnog ribiza i ogrozda)

• BOROVNICA – Vaccinium myrtillus

• SIBIRSKA BOROVNICA – Lonicera caerulea var. Kamtschatica

• BRUSNICA – Vaccinium vitis-idaea

Pročitajte: Plodovi narandžaste boje: Japanska jabuka, zdravo zapostavljeno voće

SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Ako ste planirali posaditi bobičasto voće, pravi je trenutak za to. Vegetacija je pri kraju, a još je dovoljno toplo i zemlja je rahla. Pokazati ću vam sa sadnicom aronije na koji način to možete učiniti. Prije nego što uopće krenete u tu avanturu, treba odabrati pravo mjesto. Savjetujem da birate osunčano mjesto, kako bi plodovi mogli sazreti. Imate li više sadnica koje želite posaditi jednu pokraj druge, izračunajte koliko mjesta trebate, imajući na umu da razmak između posađenih grmova mora biti otprilike 1 m.

1. Ubodite dva štapa na ukupnom razmaku sadnje i povežite ih špagom.

1. Ubodite dva štapa na ukupnom razmaku sadnje i povežite ih špagom.

3. Nakon toga iskopajte jame otprilike 30×30 cm, tako da je razmak između dvije jame 70 cm. 30 + 70 cm =100 cm (potreban razmak).

Na dno svake jame stavite malo odstajalog stajskog gnoja. Važno je da je gnoj dovoljno odstajao tijekom nekoliko godina kako procesi raspadanja ne bi bili aktivni, jer bi aktivni gnoj u protivnom mogao prouzročiti propadanje korijenova sustava. Zatim stavite sloj iskopane zemlje i izmiješajte s gnojem koji ste stavili prethodno.

4. Na to položite korijen biljke koji trebate zatrpati ostatkom zemlje. Važno je da biljku zatrpate zemljom do korijenova vrata (mjesto između korijena i stabljike). Nakon toga dobro ugazite zemlju oko biljke da hladnoća ne bi prouzročila podizanje zemlje i izbacivanje biljke. Potom zaštitite mlade biljke tako da obložite svježu zemlju oko njih slamom. To će pomoći pri zadržavanju vlage, ali i u zaštiti od hladnoće.

5. Obilno zalijte.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI