Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje10 voćki koje možete imati u stanu ili kući, ne treba vam...

10 voćki koje možete imati u stanu ili kući, ne treba vam vrt

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Kad pomislimo na poljoprivredu ili uzgoj hrane, mislimo na vrt. Ako ujutro želite iscijediti svježu naranču ili limun, ipak će vam trebati određena količina vanjskog prostora za ta stabla.

Osim što ponekad neće. Veliki izbor voćaka zapravo dobro raste i u zatvorenim prostorima, što znači da možete kombinirati dekorativnu ljepotu sobnih biljaka s praktičnom dobrobiti da možete posegnuti s bilo kojeg mjesta i zgrabiti ukusan, zdrav zalogaj.

Postoje dvije stvari koje morate imati na umu ako vam ovo zvuči kao vaš sljedeći projekt u zatvorenom prostoru: prvo, u gotovo svakom slučaju trebali biste tražiti ‘patuljaste’ vrste voća, jer one ne zahtijevaju prostor koji je potreban njihovim rođacima u punoj veličini.

Drugo, kupnja mladog stabla i njegovo presađivanje u vaš dom uvijek će povećati vaše izglede da stvarno dobijete održiv plod. Sijanje može uspjeti, ali obično će trebati više vremena, a urod će biti manji.

Uz to, ovdje su vaši najbolji izbori kada je u pitanju uzgoj voćaka unutra.

Pročitajte: Kafa arabika – Savršena biljka za uzgoj u vašem domu

Smokva

Stablo smokve ficus carica “Petite Negra” relativno će brzo početi davati plodove (obično kada je još manje od 30 cm). Kao patuljasta biljka, dostiže visinu od najviše 150 cm (veličina posude u koju je stavite odredit će koliko će na kraju narasti), a smokve koje proizvede bit će slatke i bogate ljubičaste boje.

Biljku je lako održavati, jer je prirodno otporna na štetočine i sušu, tako da u slučaju da je zaboravite zalijevati nekoliko dana – neće još ništa biti.

Citrusi (limuni, limete, naranče)

Patuljaste verzije većine citrusa dobro će rasti u zatvorenom prostoru jer nije izazov natjerati ih da rastu, već da daju plodove. Imat ćete najviše sreće s kalamondin narančama (citrofortunella mitis), Meyerovim limunom i Key limetama, sve patuljastim sortama koje jako dobro podnose zatvorene prostore.

Imajte na umu da iako calamondin naranče najbolje rastu u zatvorenom prostoru, nisu osobito slatko voće – iako se mogu koristiti u raznim receptima, tako da se daju iskoristiti. Citrusi općenito vole vlagu, stoga ih treba redovito prskati, osim ako ne želite svoju kuću pretvoriti u pljesnivu džunglu.

Također im je potrebno puno sunčeve svjetlosti, stoga svoje posude sa patuljastim stablima postavite na mjesto gdje će biti izložene svjetlosti cijeli dan.

Marelica

Dwarf Moorpark marelice se lako uzgajaju u zatvorenom prostoru. Kao i većina stabala voćaka s koštunicama, može se uzgojiti iz koštice, ali se na plodove obično čeka i par godina.

Bolje je kupiti mlado stablo i jednostavno ga presaditi u lonac. Moorparkove treba redovito orezivati ​​ili će postati preveliki, a čak i kad se orezuju mogu doseći 180 cm, pa se pobrinite da imate mjesta. Održavajte tlo vlažnim i pobrinite se da ima puno sunčeve svjetlosti.

Banana

Budite oprezni pri odabiru sorte stabla banane, jer mnoge će dobro rasti u zatvorenom prostoru, ali ne daju sve plodove koje možete jesti pa ako vam je krajnji cilj plod, odaberite patuljastu sortu Cavendish.

Ova stabla banane lako je uzgajati i dat će banane u roku od godinu ili dvije ako se uzgajaju iz sjemena – kupnjom zrele biljke preskočit ćete taj dio. Stabla banane vole jako puno vode stoga ih treba zalijevati obilno i redovito, ali također treba pustiti da se tlo između dva zalijevanja osuši.

Također banane vole malo vodene maglice jer su tropske biljke pa ih s vremena na vrijeme i dobro naprskajte. Stablo staviti na mjesto na kojem ima puno sunca.

Pročitajte: Uz ove savjete orhideja će vam cvjetati i tri puta godišnje

Dud

Stabla patuljastog duda mogu se ‘istrenirati’ da više nalikuju grmlju ili živici, što ih čini dobrim izborom za uzgoj u zatvorenom prostoru. Tražite patuljaste sorte poput Everbearing Mulberry i Issai Mulberry, koje su dobar izbor za kućni uzgoj jer se neće previše razgranati.

Međutim, obje zahtijevaju agresivno obrezivanje. Dud prepušten sam sebi, može doseći preko 4 metara visine pa budite spremni na često obrezivanje biljke. Pobrinite se da imaju puno sunca i u početku ih redovito zalijevajte. Kad počne rasti treba malo smanjiti zalijevanje.

Maslina

Da, masline su voće. Podjela slatko/slano zamutila je vodu u raspravi o voću i povrću, ali masline su koštuničavo voće baš kao i trešnje. Međutim, mnoge sorte maslina uopće neće roditi u zatvorenom prostoru, pa ako želite sami brati masline, morat ćete potražiti pravu sortu.

Francuski Picholine je odličan izbor, jednostavan za održavanje i daje puno plodova. Sjajna stvar kod stabala maslina je to što ih se praktički ne može ubiti.

Ne treba im puno vode i sve dok imaju nekoliko sati sunca svaki dan, bit će dobro (one se obično ‘odmaraju’ tijekom zimskih mjeseci, stoga nemojte biti zabrinuti ako vam se čini da se vaše stablo malo spustilo malo tijekom hladnog vremena).

Kava

Da, kava je voće – zrna koja pržimo i meljemo kako bismo napravili naš spasonosni jutarnji napitak zapravo je koštica bobice kave. I zapravo možete uzgajati kavu u zatvorenom prostoru i kuhati kavu od nje pod pretpostavkom da ste u mogućnosti proći kroz proces ljuštenja, namakanja, sušenja, prženja i mljevenja svojih zrna nakon što ih uberete (postoji razlog zašto većina ljudi navrati u lokalni kafić).

Biljku kave arabice lako je uzgojiti (samo izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost zbog koje lišće može izgorjeti) i dat će plodove unutar prve godine, zajedno s lijepim bijelim cvjetovima i prekrasnim mirisom.

Šipak

Prekrasni crveni šipak odličan je izbor za sobnu voćku. Patuljasta sorta punica granatum ‘Nana’ ovdje je idealan izbor. To je u osnovi minijaturno stablo šipka koje rađa sitne, pomalo kiselkaste plodove.

Oni nisu idealni za jelo, iako jesu jestivi, ali su lijepi i lako ih je uzgajati sve dok imaju puno sunčeve svjetlosti i redovito ih zalijevate dok se dobro ne učvrste. Još jedna patuljasta sorta koju treba razmotriti je kultivar ‘Wonderful’, koji daje slatko, ukusno voće gotovo pune veličine.

Ova vrsta na otvorenom može prilično narasti, do 6 metara, ali se može držati kompaktnom u zatvorenom prostoru uz malo truda i podrezivanja.

Kumkvat

Kumkvati su biljke citrusa, ali ih je općenito lakše uzgajati od limuna ili naranči, a nekoliko je sorti manje-više namijenjeno za život u kontejnerima. Ako želite kumkvat sličan onom koji možete pronaći u trgovini, uzgojite varijantu ‘Nagami’ koja će vam dati male plodove veličine masline.

Ako želite veće plodove, odaberite sortu ‘Meiwa’. Ali nećete puno pogriješiti s bilo kojim stablom kumkvata – kada se uzgajaju u posudi neće postati preveliki, a sve što im treba je puno sunčeve svjetlosti i umjereno zalijevanje.

Pročitajte: Majčina dušica – Uzgojite na balkonu ovu ljekovitu biljku

Avokado

Avokado će niknuti iz koštice ako slijedite tehniku ‘čačkalica u čaši’ – ali postoji upozorenje: biljke avokada uzgojene iz koštice gotovo nikad ne donose plodove. Drugim riječima, dobit ćete lijepu, zdravu biljku, ali ćete umrijeti od starosti prije nego što vam da i jedan avokado. Najbolje je nabaviti malu biljku iz rasadnika.

Sorta ‘Day’ najlakša je vrsta avokada za održavanje u kontejneru, stoga potražite jedan od onih iz lokalnog rasadnika ili vrtnog odjela trgovine. Još uvijek može proći neko vrijeme prije nego što dobijete avokado ili dva, ali to će se dogoditi puno brže nego ako krenete od koštice piše Lifehacker.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI