Utorak, 21 Maja, 2024
spot_img

Kako se uzgaja bob?

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Bob je otporna biljka hladnog dijela godine raste grmoliko do 1 – 1,5 metara i u proljeće stvara velike mahune.

Ta otporna biljka hladnog dijela godine raste grmoliko do 1 – 1,5 metara i u proljeće stvara velike mahune. One se mogu jesti cijele samo kada su vrlo mlade. Kada su mahune starije, čiste se i zrnu se odstrani opna. Bob se koristi kao biljka za zelenu gnojidbu i tradicionalno se sadi u gredice u kojima će u proljeće biti rajčice.

Bob je zahtjevan i najbolje uspijeva na bogatom, plodnom tlu. Sjemenke se navečer namoče i posade na mjestu na kojem će biljka rasti – u blažem podneblju u jesen, a u područjima s mrazom u zimu ili rano proljeće. Mahune će se početi razvijati potkraj proljeća ili u ljeto. Premda biljka prirodno raste uvis, trebat će joj potpora kako se ne bi oštetila od vjetra i kiše ili polegnula pod težinom mahuna.

Pročitajte: Najvažnije bolesti graška

Sadite je u blokovima ili dvoredima tako da sjemenke budu međusobno udaljene 20 centimetara te svaki mjesec posadite nove kako biste duže dobivali plod. Kad bob prestane cvjetati, otkinite s mladog vrha 10 centimetara kako biste potaknuli razvoj biljke. Ti se vršci mogu kuhati kao povrće.

Izostanu li cvjetovi, uzrok je obično hladno vrijeme ili premalo pčela. Biljke su otporne na mraz i vole hladnije podneblje, no mraz ipak utječe na razvoj mahune. Bit će bolje kad zatopli, no razvoj se ponovo uspori kad jako zatopli. Ranojutarnjim prskanjem biljaka povećat ćete vlažnost i pomoći razvoju zrna. Gljivične bolesti spriječit ćete dobrom cirkulacijom zraka.

Cijele mahune beru se kada su duljine prsta i kuhaju se ako su mlade i mekane. Ako su duge 10 centimetara i više, zrna se vade i kuhaju i potom im se skida opna. Mogu se jesti kuhana, zamrznuti za buduću upotrebu ili osušiti za juhe i variva. Na kraju sezone biljke treba ukopati u zemlju.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI