Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoEvo kojim sortama pogoduje ljetna rezidba

Evo kojim sortama pogoduje ljetna rezidba

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

- Advertisement -

Vrijeme je ljetne rezidbe, pa donosimo savjete o ovoj mjeri u masliniku kojom se može nekim sortama pomoći, a nekima i odmoći.

Rezidba treba biti obavljena između kraja zime i cvjetanja. Rezanje potiče metabolizam i rast, što biljno tkivo čini osjetljivim na ozljede nastale pod utjecajem hladnoće. U područjima s blagom klimom, u kojima nema proljetnih mrazova, s rezidbom se može početi zimi.

Riskantna rezidba

- Advertisement -

Radi racionalnog iskorištavanja radne snage, koja je na gospodarstvu i zbog drugih kultura, rezidba se može započeti i ranije, međutim, rezidba prije otvaranja pupova je riskantna u područjima s hladnom klimom zbog mogućeg mraza koji može oštetiti ostala biljna tkiva i odgoditi zacjeljivanje rana.

Prednost je rezidbe nakon otvaranja u tome što je čak i neiskusan rezač u stanju procijeniti broj cvjetova i potencijalni prirod odstranjen rezidbom, dok se cvatni pupovi ne mogu makroskopski (okom) razlikovati od vegetativnih pupova za vrijeme ili prije bubrenja pupova.

Pročitajte: TEMELJI MASLINARSTVA – Uzgoj maslina u Istri u sedamnaestom stoljeću

Odgađanje rezidbe sve od pojave cvatova pogodno je u malim maslinicima; u velikim nasadima, u kojima rezidba traje dulje vrijeme, rezidbu koja je počela neposredno prije pojave cvatova bilo bi teško provesti. Rezidba se ne smije odgađati do poslije pune cvatnje, jer se tada odstranjuju tkiva u koja su već premještena hraniva i zalihe ugljikohidrata, što može dovesti do gubitka resursa biljke. Kasna rezidba neće oštetiti biljku, ali može značajno umanjiti sezonski vegetativni rast. Da bi se rezidba obavila u najpovoljnijem roku, a radna snaga učinkovito iskoristila, u velikim se plantažama mora pomno planirati vrijeme i hodogram rezidbe.

- Advertisement -

Ljetna rezidba provod se u vrijeme vegetacije (sezone rasta) kada biljka aktivno raste. Ljetna rezidba za sorte koje se uzgajaju za proizvodnju ulja nije uobičajena. Uglavnom se odstranjuju izbojci iz korijenova vrata, prije nego potpuno odrvene (lignificiraju). Odstranjivanjem izbojaka iz korijenova vrata smanjuje se nadmetanje za hraniva i ugljikohidrate za vrijeme rasta u vegetaciji.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar

- Advertisement -

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI