Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoLjetna rezidba jabuka pred berbu!

Ljetna rezidba jabuka pred berbu!

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Jabuka spada kao i većina voćaka u akrotone vrste, što znači da je najveća koncentracija hormona rasta u vršim pupovima. Hormoni rasta povlače i veću količinu hranivih tvari u vršne dijelove. Posljedica toga je daleko jači rast mladica i grana, vrlo često i plodova u vršnim etažama krošnje. Niže etaže pak dobivaju manje hormona rasta i hraniva.

Već tijekom zimske rezidbe, ovaj problem djelomično riješavamo izolacijom vrhova i prevađanjem previsokih vrhova na nove grane te ponovnom izolacijom novog vrha. Najslikovitije rečeno, održavamo stablo piramidalno u obliku smreke.

Paziti kako se orezuje

Zbog nedostatka kvalificirane radne snage u posljednje vrijeme, u voćnjacima sve najčešće obavlja rez vršnih etaža dugim škarama s tla. Posljedica je ostavljanje čepova iz kojih provociramo tjeranje novih vodopija. Vrhovi tada tijekom vegetacije povlače previše hrane i energije. Ona zatim nedostaje u donjim etažama za formiranje i obnovu kvalitetnog rodnog drveta.

Istovremeno, previše bujni vrhovi zasjenjuju donje etaže u krošnji. Tako opada količina i kvaliteta stvaranja cvjetnih pupova i kao i koloracija plodova. Ako je u ovakvim voćnjacima i naglašena bujnost, često se dešava i pojačana fiziološka defolijacija (Zlatni delišes). Iste vodopije najčešće su u slučaju sušnog ljeta konkurencija razvoju i postizanju krupnoće plodova. Problemi s bojom još su jače izraženi ako su redovi smješteni u smjeru istok-zapad, umjesto u smjeru sjever-jug.

Paziti na kvalitetnu opskrbu vodom

U mjesecima pred zriobu jabuka najveći dio poslova svodi se na dobivanje krupnoće plodova. Također i na postizanje što je moguće kvalitetnije boje, bila ona crvena ili tamno zelena. U kasnim fazama razvoja plodova (kolovoz) najveći utjecaj na krupnoću imaju kvalitetna opskrba vodom. Kod ranih sorata poput Gale, potreba za navodnjavanjem ponekad počinje već sredinom lipnja. Uz dovoljno vode, vrlo je važno i postojanje odgovarajućeg broja listova po plodu. Ona osigurava opskrbu asimilatima i pravilnu produkciju antocijana koji su odgovorni za boju pokožice.

Pročitajte: Orezivanje trešnje nakon berbe

Vodopije su potpuno nekorisne grane. One nam ne mogu poslužiti za obnovu i održavanje rodnog drveta. Zato, ako ih nismo stigli u proljeće u početku njihova rasta oplijeviti rukom, sad je vrijeme da se postupno maknu s vrhova stabala. Ovo je osobito važno kod prebujnih voćnjaka. Ljetna rezidba jabuke manje utječe na bujnost nego zimski rez. Stoga se i veći dio strojnog reza obavlja za vrijeme vegetacije. Zapravo je najbolje imati uravnoteženo bujno stablo s pravilnom izolacijom vrhova provodnice. Tada će i broj vodopija uvijek biti sveden na minimum. Snaga rasta usmjeriti će se u dijelove stabla koji donose rod.

10 važnih koraka u uklanjanju vodopija

Ako se odlučimo na uklanjanje vodopija tijekom kolovoza potrebno je voditi računa o sljedećem:

  • Kod sorata ranije epohe dozrijevanja (2021.g. često kod Gale) vodopije sa vrhova je potrebno ukloniti ranije, već tijekom lipnja, pošto je i fenofaza potrebe za vodom i bojom pomaknuta ranije.
  • Nije dobro u jednom prohodu rezom odstraniti preveliki broj vodopija. Tada možemo izazvati retrovegetaciju u slučaju tople i kišne jeseni. Ako postoji mogućnost, uklanjanje vodopija bolje je provesti u dva navrata. Stabla slabije reagiraju povratnom bujnošću nakon ljetnog, nego nakon zimskog reza.
  • Potrebno je procijeniti rodnost, broj listova po plodu i ako je prisutan povećan urod i nedostatak broja listova po plodu (u 2021.g. ponekad Gala i Z.delišes). Uklanjanje vodopija može biti i štetno jer se time izravno uklanja lisna masa potrebna razvoju plodova. U tom slučaju navodnjavanje i folijarna prihrana su bolji načini postizanja krupnoće.
  • Ako je zbog poremećaja ishrane, bujnosti i hormona prisutna fiziološka defolijacija svakako je potrebno izbjegavati rez vršnih vodopija. Time samo nadopunjujemo stres (2021.g. poneki G. delišes).
  • Ako je urod slab, pojedinačni plodovi preveliki u odnosu na standard, (2021.g. često kod Jonagolda) lisna masa vrlo velika, potreban je oprez. Uklanjanjem svih vodopija u slučaju kišnog razdoblja tada bi se mogla još više potencirati krupnoća plodova. Tada je bolje uklanjanje izvesti u nekoliko navrata i to što kasnije samo za potenciranje završne boje ploda.
  • Kod uravnoteženo rodnih obojenih sorata (Idared), moguće je postupno uklanjanje vodopija. Na taj način možemo doprinijeti i povećanoj krupnoći i pojačanoj boji plodova.
  • Suprotno navedenom, kod sorata koje na tržištu zahtijevaju zelenu boju (G.Delicious, Granny Smith, Sirius, Mutsu) utjecati na krupnoću plodova bolje je na druge načine. Micanjem vršnih vodopija bi pojačali koloraciju u negativnom smislu (navodnjavanje, folijarne primjene aminokiselina, mangana, vrlo niske koncentracije ureje).
  • Kod rezidbe vodopija tijekom ljeta svakako je potrebno voditi računa i o ostavljanju mogućnosti za pravilnu izolaciju vrhova provodnica u zimskom rezu, a ne sve vodopije porezati na reznike što se ponekad događa u praksi i time pripremiti rasadnik novih vodopija za narednu godinu.
  • Također, potrebno je voditi računa i o pravilu 1-2-3 (raste, priprema pupove, rađa) kako ne bi tijekom ljetne rezidbe odrezali i dio jednogodišnjih grana koje bi trebale za dvije godine donositi urod, što se također događa u praksi.
  • Prejaka ljetna rezidba u rodnijoj godini na bujnijim nasadima može uzrokovati retrovegetaciju; time i uskraćivanje hraniva u tijeku formiranja cvjetnih pupova za narednu godinu. Oni tada u zimskoj rezidbi izgledaju kao cvjetni, no iz njih narednog proljeća izbijaju samo lisne rozete (ponekad kod G. delišesa).

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI