Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnja12 pravila za organski uzgoj rajčica

12 pravila za organski uzgoj rajčica

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Iskusni vrtlari kažu da kad savladate organski uzgoj rajčica, onda ste spremni za uzgoj svog povrća. Iako oko nje treba uložiti truda, budete li se pridržavali nekoliko jednostavnih savjeta, zasigurno ćete uspjeti. Pritom nećete morati posezati za pesticidima te ćete biti sigurni u ono što i vaša djeca jedete. 

12 pravila za organski uzgoj rajčica

1. Rajčice najbolje uspijevaju ako se iz godine u godinu sade na isto mjesto u povrtnjaku te rastu u punom sjaju ako ih se gnoji vlastitim otpadom.

2. Vole toplinu, mnogo vode i osunčana mjesta u vrtu pa im odaberite sunčanu gredicu.

3. Gredicu za sadnju rajčice trebalo bi pripremiti još ujesen s puno razgrađenoga gnoja te je preko zime treba prekriti malčem. U proljeće prije sadnje, zemlju na gredici, ovisno o kvaliteti tla, možete dodatno obogatiti posipavanjem kamenog brašna ili drvenog pepela.

4. Sadnice se polažu na gredicu kada više nema straha od jutarnjih mrazova. Tako se kod nas u primorskih krajevima može saditi i u travnju, dok će na kontinentu vrijeme sadnje diktirati drugačiji vremenski uvjeti gdje se rajčice preporučuje saditi tek pred kraj svibnja. Budući da im je potrebno dosta prostora za rast, na gredici im osigurajte mjesto na koje ćete ih posaditi u razmacima od 50 do 80 centimetara.

Pročitajte: Kako pravilno saditi i njegovati rajčicu?

5. U malo dublje jamice stavite zreli kompost pa rajčice položite ukoso i što dublje, tako da kad je zatrpavate, pokrijete cijelu stabljiku, sve do listova. Tako će razvijati bočno korijenje, a u slučaju jakih proljetnih kiša, vjetar neće lomiti mlade sadnice.

6. U jamu ulijte 1 litru vode pa sadnicu nježno zagrnite zemljom koju ste dobro usitnili rukama. Ovako zalivenu sadnicu nećete morati zalijevati idućih nekoliko dana.

7. Pored svake sadnice odmah u zemlju utisnite kolce kako biste biljku kasnije, kada dovoljno naraste, mogli privezati. Dodajete li kolce kasnije, mogli biste im oštetiti korijenje.

8. Iz takozvanog pazušca lista, odnosno iz kutova listova, cijelo vrijeme morate uklanjati bočne izbojke, takozvane zaperke. Tako se sprečava grmolik rast te biljci omogućuje da raste ‘na katove’ i plodnije rađa.

9. Od srpnja do rujna svoje biljke češće prihranjujte biljnim gnojem, a u vrijeme suše redovito zalijevajte. Najbolje su odstajala voda ili kišnica koje su poprimile vanjsku temperaturu jer ako je zalijete vodom direktno iz crijeva možete šokirati biljku. I nikada je ne zalijevajte po listovima.

10. Listove i grančice koje s nje otkidate samo sitno narežite i njima pokrijte tlo oko biljke jer ako se gnoje vlastitim otpadom, dulje ostaju zdrave. Zaštitite li je juhom od preslice, spriječit ćete gljivična oboljenja.

11. U kasno ljeto, kada biljka naraste na četiri, pet, katova, te kada više nema jakog sunca, s biljke skidajte gornje cvjetove kako bi svu energiju mogla usmjeriti u razvoj plodova.

12. Dvanaesto pravilo za organski uzgoj rajčica glasi: Ostane li vam zelenih plodova, skinite cijele grane pa plodove unesite u kuću da dozru na toplom. No možete ih konzervirati u octu i vodi te uživati u ukiseljenim zelenim plodovima koji su sjajan prilog pečenom mesu.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI