Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaMalčiranje - Zaštita usjeva primjenom malča

Malčiranje – Zaštita usjeva primjenom malča

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Malčiranje je zaštitna mjera kojom se tlo prekriva različitim materijalima da bi se ono zaštitilo od rasta korova i pretjeranog gubitka vlage, a kod uređenja cvjetnih gredica i drugih nasada ima i iznimnu estetsku vrijednost.

Nezaštićeno tlo izloženo je sunčevoj svjetlosti koja isušuje tlo, kiši i bujicama koje razaraju strukturu tla, nekontroliranom rastu korova koji nepotrebno crpe hranjiva iz tla i tako konkuriraju nasadima itd.

Malčiranjem se održava potrebna razina vlage, temperatura i rahlost tla. Za početak, valja napomenuti da se tlo u vrtu počinje malčirati, odnosno pokrivati organskim materijalom, tek kada se dovoljno zagrije, u pravilu potkraj svibnja. Tako pokrivene površine zadržat će nešto topliju klimu u plićim slojevima, čime se biljkama smanjuje stres zbog naglih temperaturnih promjena.

Tlo se malčira dok je još dovoljno vlažno, obično nakon izdašnijeg zalijevanja ili obilnije kiše, ali je, prije stavljanja sloja organskog pokrivala, vrtne površine potrebno potpuno očistiti od korova.

Pokrivanjem vrtnih gredica štiti se plitko korijenje biljaka od visokih temperatura, čuva se voda u tlu jer se smanjuje isparavanje, ali i ublažava sabijanje tla uzrokovano hodanjem po gredicama, jakim pljuskovima ili natapanjem. Također se otežava klijanje korova, a malč
koji je ljeti bio na tlu, u jesen je poželjno prekopati i izmiješati sa zemljom, čime se poboljšava struktura tla. Međutim, da bi se postigla korist od malčiranja, organski materijali trebaju biti naneseni u odgovarajućem sloju.

Pročitajte: Kako sačuvati biljke u vrtu u vrijeme suše?

Tlo prekriveno malčom idealno je stanište mnogim kukcima i ostalim životinjama koje konstantno ruju i prozračuju zemlju, uvlače i prerađuju organski materijal u zemlji, te time gnoje zemlju, odnosno stvaraju kompost na licu mjesta. Osim toga, posljedica malčiranja i povećanja života ispod zemlje je prirodni izvor ugljične kiseline koju u tlu proizvode mikroorganizmi. Ugljična kiselina izlazi iz zemlje na površinu i biljke ju upijaju kroz sićušne otvore na naličju listova, a ona je potrebna biljkama za proizvodnju šećera. To je objašnjenje zašto na malčiranim površinama biljke jako bujno rastu.

Sijeno je najrašireniji oblik materijala za malčiranje, i iz iskustva, pokazalo se najboljim. Za razliku od slame, bolje propušta vodu i zrak te ima više hranjivih tvari. Jedina je mana što se, za razliku od slame, brže razgrađuje, pa je potrebno obnavljanje svaka dva-tri tjedna. Suho lišće je još jedan od organskih materijala koji se mogu koristiti za malčiranje.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI