Utorak, 21 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako prepoznati kvalitetan kupus za kiseljenje i kako ga ukiseliti /RECEPT/

Kako prepoznati kvalitetan kupus za kiseljenje i kako ga ukiseliti /RECEPT/

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Kada završi sezona pečenja paprika, s prvim hladnim danima, počinje i sezona kiseljenja kupusa koji se preko zime koristi kao salata, ali i za pripremu brojnih zimskih jela. Zato je pitanje domaćica kako odabrati najbolji kupus za kiseljenje.

Kiseli kupus smatra se vrlo korisnim za zdravlje, jer je bogat vitaminom C, sadrži puno kalcija, kalija, željeza, vitamina B kompleksa, beta karotena i drugih vitamina i minerala. Lako se priprema i može se čuvati do proljeća.

Koristi se kao salata, ali i za pripremu mnogima omiljenih zimskih jela poput sarme i podvarka.

Odabir nije lak posao

Najvažniji posao domaćica je odabrati najbolji kupus za kiseljenje, a to nije nimalo lak posao. Veliki izbor kupusa na tržnicama. Gotovo svaki kraj ima svoju sortu kupusa koju tradicionalno uzgaja.

Kako prepoznati kvalitetan kupus?

Kako odabrati kiseli kupus? To se najbolje vidi na korijenima. Ako je korijen bijel, to je znak da je kupus zdrav. Ako je korijen prstenast, ne smije se stavljati u bačvu. Dobar kupus mora imati tanke i zdrave listove. Ako su listovi debeli, to je hibridni kupus, teže se kiseli.

Međutim, neke domaćice ga koriste kao krušne mrvice. Odaberite zdrave glavice kupusa, provjerite imaju li tanke i meke listove. Kad se plahta malo protrlja, ako je savitljiva, dobra je plahta.

Savjeti za kupce

Preporuča se ne odabrati velike glave. Najbolji su manji i srednji, jer se list kupusa kasnije često koristi za sarmu, što domaćice imaju na umu pri odabiru glavica. Prosječna težina glave trebala bi biti oko tri do četiri kilograma. Za kiseljenje se najčešće koriste srpski melez i futoški kupus, jer nisu jako tvrdi i brzo se kisele.

Kako kiseliti kupus?

Postupak kiseljenja kupusa jedan je od jednostavnijih zadataka oko zimnice, a većina ga domaćica priprema sama. Glavice srednje veličine očiste se od vanjskih listova, izvadi im se korijen i napune solju, a zatim se slože u dobro opranu bačvu. Nekoliko glavica kupusa narežite na četvrtine i polovice i ugurajte između cijelih glavica da čvrsto stoje. Prokuhajte i ohladite vodu u kojoj se zatim otopi ostatak soli.

Pročitajte: Gnojidba lisnatog povrća

Postoje razni recepti, ali najčešći je omjer: na 100 kg kupusa dodajte 4% soli. Nalijte vode dva prsta iznad kupusa. Preko kupusa stavite drvenu ili plastičnu prešu. Na prešu stavite kamen ili staklenku punu vode koja će spriječiti da glavice plivaju u loncu.

Bačvu dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom mjestu gdje će stajati cijelu zimu. Pazite da ne bude na prehladnom mjestu gdje se može smrznuti. Netko u bačvu doda malo kukuruza da požuti, a netko cikle da pocrveni. Stvar je ukusa, ali većina ga jede bez dodataka.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Izvorblic.rs
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI