Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrćarstvoKada se bere BLITVA i na koji način + Priprema za zimnicu

Kada se bere BLITVA i na koji način + Priprema za zimnicu

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Blitva se može početi brati oko 60 dana nakon sjetve ili oko 30 dana nakon presađivanja.

Mlada se blitva čupa s korijenom paralelno s prorjeđivanjem. Od razvijenijih biljaka obiru se vanjski potpuno razvijeni zdravi i neoštećeni listovi, što omogućuje dalji rast rozete i ukupno 3 – 5 berbi istog usjeva. To u proljetnom uzgoju traje 2 – 3 mjeseca, a u jesensko-zimskom u priobalnom području do 6 mjeseci.

Pri uzgoju na većim površinama za preradu blitva se može kositi kombajnima za špinat. U tom se slučaju ostavlja gušći sklop (15 – 20 biljaka po metru četvornom), a uz navodnjavanje moguća su 2 – 3 otkosa. Ovisno o uvjetima uzgoja, dobar usjev blitve može dati prinos 30 – 60 t/ha.

Pročitajte: BLITVA – Na što treba obratiti pažnju prilikom uzgoja?

Nakon berbe blitva se prema potrebi pere u hladnoj vodi i pakira u letvarice ili kutije u vezicama ili u rasutom stanju (rinfuza) po 10 – 15 kg u jedinici pakiranja. Blitva brzo gubi vlagu i svježinu i zato mora što prije stići do tržišta. Pakovanje u obložene jedinice PE folijom korisno je za bolju održivost na prodajnom mjestu. Ako je potrebno može se skladištiti u hladnjači na 0°C i pri 90 – 95 % relativne vlage zraka 7 – 12 dana.

Vrste zimnice od blitve

Iako se blitva za pripremu kao zimnica najčešće blanšira i zamrzava, što je idealno za početnike, ipak postoje razni umaci koje također možete zamrzavati. Pogledajte popis svih ideja i recepata za pripremu blitve i ove godine se okušajte u pripremi nečeg kreativnijeg i ukusnog.

  • Blanširanje blitve
  • Umak od blitve
  • Zamrzavanje blitve

Blanširanje blitve

Proces blanširanja je vrlo jednostavan i jedino važno je da listove ne prekuvate kako bi očuvali sve korisne nutritivne sastojke. Često se misli da je dovoljno potopiti listove u kipućoj vodi i na brzinu ih izvaditi i rashladiti, ali proces blanširanja blitve zahtjeva malo duže vrijeme kuvanja.

Količina vode i listova nije presudna već ćete količinu vode dozirati ovisno o količini listova koju mislite blanširati. Uvijek prilikom blanširanja koristite velike lonce ili posude jer tijekom kuhanja može doći do prskanja vode, a i listovi blitve su relativno veliki.

Prilikom kuhanja svi listovi vam moraju biti potopljeni u vodi te shodno tome dozirajte i vodu.

U posudu ulijte vodu tako da ostavite oko 5 cm prostora od vrha posude prazno.  Opranu i očišćenu blitvu stavite u kipuću vodu i ostavite da se kuha do 5 minuta na laganoj vatri. Da su listovi gotovi znat ćete kada se smežuraju i omekšaju.

U drugu posudu stavite hladnu vodu i nekoliko kockica leda. Blitvu koju ste kuhali procijedite pomoću cijedila i stavite ju u posudu s hladnom vodom i ledom. U vodi blitvu ostavite da stoji do 5 minuta ovisno o tome koliko ste ju dugo kuhali. Vrijeme hlađenja trebalo bi biti jednako kao i vrijeme kuhanja.

Izvadite blitvu iz hladne vode i ocijedite ju pomoću cijedila te ju ostavite da se malo ohladi.

Sušenje blitve

Prije nego ju pohranite u vrećice i spremite u zamrzivač ili hladnjak potrebno ju je malo posušiti. Nakon što blitvu potopite u hladnu vodu dobro ju ocijedite pomoću cijedila i lagano istapkajte prstima i papirnatim kuhinjskim ručnikom. Na ovaj način pokupit ćete višak vode koji je nakon cijeđenja ostao među listovima, a koja se može kristalizirati i stajanjem poprimiti pomalo neugodan miris.

Vrlo je važno da tijekom cijeđenja koristite što sitnije cijedilo kako bi se listovi što bolje ocijedili. Preporučuje se korištenje metalnih cijedila umjesto plastičnih jer se kod plastičnih cijedila voda često zadržava na plastici.

Zamrzavanje blitve

Zamrzavaju se isključivo listovi blitve koje možete ili narezati ili ostaviti jednom komadu. Listovi blitve jako brzo venu stoga ih je najbolje odmah nakon berbe blanširati kako bi se spriječilo njihovo propadanje. Blanširano povrće možete spremati u plastične vrećice ili u plastične posude.

Pročitajte: BLITVA – Povrće koje sa razlogom zovu najzdraviji zeleniš na svijetu!

Svježe listove blitve dobro operite pod mlazom hlade vode tako da uklonite svu zemlju, kukce ili sredstva kojima je povrće tretirano. U posudu stavite vodu, ali ne do vrha jer će voda trebati kuhati. Posudu stavite na štednjak na laganu vatru i blanširajte ih.

Nakon što su se listovi ohladili ponovo ih ocijedite i poslažite na papirnate ručnike. Lagano ih istapkajte s drugim papirnatim ručnikom ili pamučnom krpom.

Spremite ih u vrećice, istisnite zrak rukom i zatvorite. Na vrećice napišite datum kada ste ih blanširali i pakirali blitvu te ih spremite u zamrzivač.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI