Petak, 12 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPečene paprike - Priprema i spremanje za zimnicu

Pečene paprike – Priprema i spremanje za zimnicu

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Pečene paprike su uz ajvar i kisele paprike jedna od najčešće pripremanih zimnica od paprike. Skladište se na ovaj način kako bi se konzumirale u obliku salate ili kao prilog uz mesna jela u zimskim mjesecima kada svježe povrće nije dostupno.

Mogu se peći u pećnici/šporetu, ili na roštilju, što je stvar osobnog ukusa ili odabira, samo imajte na umu da će paprike na roštilju imati intenzivniji, dimljeni miris. Priprema pečenih paprika je jednostavna, a moguća je i konzumacija odmah nakon pripreme.

Donosimo vam detaljne instrukcije kako pripremiti papriku, kako ju ispravno ispeći te koje vrste odabrati za ovu vrstu zimnice.

Priprema paprika

Najčešće, pečene paprike u obliku zimnice su crvene boje, pa iz tog razloga preporučujemo korištenje crvenih paprika. Iako mnogi tvrde da su crvene paprike slađe, slobodno možete koristiti i zelene ili žute paprike.

Najčešća sorta paprika koja se koristi za pečenje su rog (ili kako ih neki zovu roga). Ako ne možete nabaviti rog, alternativna sorta je kapija. Ako pak ne možete nabaviti ni jednu ni drugu, samo pripazite da su paprike dovoljno mesnate za termičku obradu kako bi ostale kompaktne.

Paprika se bere tek kada dobije gotovo tamnocrvenu boju, no morate paziti kako vam ne bi postale prezrele, jer u tom slučaju plod može istruliti i propasti. Ako je kora paprike premekana ili smežurana, nemojte ju koristiti za pečenje paprika. Prilikom pečenja paprike će se raspasti, pa ih poslije termičke obrade nećete moći ni oguliti ni rezati.

Pročitajte: Evo kako da brzo ogulite pečene paprike

Kod kupovine paprike na tržnici ili u trgovini također pripazite na koru paprike – ako je premekana ili smežurana, radije ju nemojte ju koristiti jer je stara ili u procesu raspadanja. Prodavača možete pitati je li riječ o rog ili kapija sorti. Kakva god bila, paprika treba biti čvrsta na dodir, a kora glatka i sjajna. Ako je peteljka svijetlozelene boje, znajte da je paprika svježe ubrana.

Recepti

Pečenu papriku najlakše je ispeći na roštilju, ali moguće ju je pripremiti i u pećnici. Kao začine, možete dodati češnjak, papar ili lovor, pa čak i peršin ili bosiljak.

Nakon termičke obrade, skinite vanjsku kožicu i izvadite sjemenke, jer ako ih ostavite, vjerojatno će doći do kvarenja zimnice nakon što ih skladištite u staklenke.

Paprike nemojte guliti odmah nakon termičke obrade, pričekajte pola sata i tek onda ih ogulite. Lakše ih je oguliti nakon što neko vrijeme odstoje i ohlade se u posudi koja je zatvorena poklopcem.

Pečene paprike iz pećnice/šporeta

Paprike pečene u pećnici imaju ne toliko intenzivan ukus “pečenja”, pa je to idealno za one koji ne vole intenzivnu aromu. One najbolje odgovaraju kao salata uz varivo. Od ovih sastojaka dobit ćete otprilike 5 staklenki zimnice od 720 ml.

Sastojci

 • 5 kg paprika
 • 1 žlica soli
 • 3,5 l ulja
 • lovorov list (po želji)

Priprema

 1. Paprike prije pripreme obavezno operite, zatim osušite i posložite na tepsiju.
 2. Pećnicu prethodno zagrijte na 200°C, a zatim stavite tepsiju u pećnicu.
 3. Nakon što su paprike s gornje strane dobile crnu koricu, izvadite tepsiju i okrenite ih
 4. Vratite tepsiju u pećnicu i ostavite da se isto tako zapeku i s druge strane.
 5. Zapečene paprike izvadite iz pećnice i prebacite ih u zatvorenu posudu dok se ne ohlade.
 6. Nakon hlađenja, odstranite sjemenke, peteljke i skinite kožicu s paprika.
 7. Paprike možete izrezati na filete ili ih samo prepoloviti, a zatim ih pohranite u prethodno sterilizirane staklenke. Po želji dodajte sol, a unutar staklenke ostavite lovorov list.
 8. Ulijte ulje do vrha staklenke.
 9. Zatvorite staklenke i spremite ih na suho, mračno i prohladno mjesto.

Pečene paprike s roštilja

Vjerojatno ne treba posebno napominjati, ali pečenje paprika na roštilju treba raditi na otvorenom, a ne u zatvorenom prostoru. Od ovih sastojaka dobit ćete otprilike 5 staklenki zimnice od 720 ml.

Sastojci

 • 5 kg paprika (rog)
 • 4 l suncokretovog ulja
 • 1 dl alkoholnog octa
 • 5 češnjeva češnjaka
 • 1 žlica soli
 • lovorov list (po želji)

Priprema

 1. Paprike prije pripreme obavezno operite, a zatim osušite.
 2. Na roštilju pripremite umjerenu vatru.
 3. Prethodno narezane i očišćene paprike stavite na roštilj. Pecite ih 7 – 8 minuta sa svake strane.
 4. Paprike skinite s roštilja, pa ih ostavite pola sata u loncu pokrivenom krpom, jer ćete ih nakon toga lakše oguliti.
 5. Ogulite paprike.
 6. Zagrijte suncokretovo ulje i alkoholni ocat u loncu, pa dodajte sjeckani češnjak, sol i lovorov list po želji.
 7. U posudu zatim uronite prethodno pečene paprike, samo na 60 sekundi.
 8. Paprike zatim pohranite u prethodno sterilizirane staklenke.
 9. Tekućinu od ulja i octa ulijte u sve staklenke, a zatim dodajte jedan ili dva lovorova lista po staklenki.
 10. Ako nemate dovoljno tekućine, ostatak paprika u staklenkama prelijte suncokretovim uljem do vrha.
 11. Zatvorite staklenke
 12. Zatvorite staklenke i spremite ih na suho, mračno i prohladno mjesto.

Skladištenje

Pečene paprike nakon priprema spremite u staklenke, a zatim skladištite negdje gdje je suho, mračno i prohladno. Najbolje ih je držati u podrumu ili smočnici, važno je da se ne zagrijavaju previše kako se ne bi pokvarile.

Nakon što ih jednom otvorite, pokušajte ih odmah potrošiti. Ako to nije moguće, ostavite zatvorenu staklenku u hladnjaku kako se zimnica ne bi pokvarila.

Ako ih se pravilno skladišti, mogu se konzumirati i godinu dana. Nakon tog vremena, paprike bi se mogle bi početi raspadati i imati okus nečeg trulog. Također, nakon godinu dana, u paprikama se pojačava gorčina.

Upotreba

Zimnica od pečenih paprika u kuhinji se najčešće koristi kao “zimska” salata ili prilog uz variva (najčešće od graha) ili mesna jela. Ako ih poslužujete u zasebnoj posudi, možete ih posuti sitno narezanim češnjakom ili peršinom po želji.

Pečenu papriku može se kombinirati i sa suhomesnatim proizvodima, pa se poslužuje na platama uz pršute, sireve i sl.

Iako se poslužuju sa svim vrstama mesa, nije preporučljivo kombinirati uz ribu, osim ako baš želite eksperimentirati s egzotičnim okusima.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI