Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaSuzbijanje korova u ekološkoj proizvodnji

Suzbijanje korova u ekološkoj proizvodnji

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

- Advertisement -

U ekološkoj proizvodnji povrća jedan od najvećih problema predstavljaju korovi koje možemo uspješno rješavati samo mehaničkim načinom.

Osim okopavanja i plijevljenja, koji su fizički teški i iziskuju dosta vremena, prekrivanje tla je jednostavniji i komotniji način. Osim toga, prekrivanjem tla postiže se i niz drugih pozitivnih stvari, a to su:

  • manja oscilacija sadržaja vode i topline tla
  • zadržava se rahla struktura tla i pospješuje se rad mikroorganizama
  • povećava se dostupnost hranjiva i smanjuje se njihovo ispiranje
  • smanjuje se napad bolesti i štetnika
  • u konačnici se postižu viši prinosi u usporedbi s neprekrivenim tlom za 30 do 70%

Prekrivanje se može provoditi sintetskim i organskim materijalima. Od sintetskih materijala najčešće se koriste polietilenski (PE) filmovi koji se mogu reciklirati. PE filmovi mogu biti različito obojeni i shodno tome različito propuštati sunčevo zračenje pa ih dijelimo na transparentne, polutransparentne i reflektirajuće. Različito propuštanje sunčevog zračenja utječe na različito zagrijavanje tla ispod filma.

- Advertisement -

Od organskih prekrivača najčešće se koristiti celulozno tresetni papir, sijeno, slama, lišće, iglice borova, piljevina, drvena kora itd. Korištenjem organskih prekrivača tla ujedno provodimo i gnojidbu jer se tijekom uzgoja povrća oni razgrađuju. Prekrivanje tla pogodnije je za povrće koje se sadi. Provodi se odmah nakon obrade nakon čega se prave sadne jame u koje se sade presadnice.

Zanimljiva je i sadnja povrća koja se može odvijati nakon košnje neke leguminoze ili smjese leguminoza bez prethodne obrade tla (što se preporučuje u ekološkom sustavu gospodarenja). Naime, na pokošenoj površini na kojoj se ostavi pokošena masa koja služi kao pokrivač, bez prethodne obrade posade se presadnice povrća.

- Advertisement -

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI