Utorak, 21 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaTuršija smanjuje stres i poboljšava san, tvrdi nova studija

Turšija smanjuje stres i poboljšava san, tvrdi nova studija

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Možda ste svjesni činjenice da postoje namirnice koje mogu da vam pokvare san. Postoje i namirnice koje treba da izbjegavate kada ste pod stresom. S druge strane, nova studija je otkrila da konzumiranje “psihobiotičke dijete” ne samo da može da smanji stres, već vam može pomoći i da bolje spavate.

Studija iz oktobra 2022. koja je objavljena u Molekularnoj psihijatriji uključivala je 45 odraslih između 18 i 59 godina starosti koji su normalno konzumirali ishranu sa malo vlakana.

Istraživači iz APC Microbiome Ireland na Univerzitetskom koledžu Kork podelili su učesnike u dve grupe kojima je naloženo da poštuju različite dijete. Prva je prešla na ishranu koja je pratila piramidalnu šemu. Druga grupa je zamoljena da jede “psihobiotsku dijetu” koja uključuje veliku količinu prebiotičke i fermentisane hrane. Dr Džon Krajan, vodeći autor ove studije, kaže da je njegov istraživački tim skovao frazu “psihobiotička dijeta” da se odnosi na “intervencije ciljane na mikrobiotu koje podržavaju mentalno zdravlje”.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Izvorb92.com
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI