Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePeradarstvoMorka – U sezoni snese oko 70 jaja

Morka – U sezoni snese oko 70 jaja

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Morka, biserka, morska kokoš ili misirka je čistač zemljišta, voli dvorište, zna da poleti. Slobodno kretanje po dvorištu je dio njihovog života 

Morka potiče iz Gvineje, u svijetu poznata kao Gvinejska kokoš. Uvozili su je Britanci, zbog zdravog i kvalitetnog mesa,  pa se vremenom uvoz proširio i na ostale zemlje, tako da se i u našim gospodarstvima mogu vidjeti ove inače bučne i živahne životinje.

Izgled i osobine

Morka liči na domaću kokošku. Razlika je u repu koji je okrenut na dole, specifičnoj boji perja i veličini koja je ujednačenija u odnosu na kokošiju. Perje je svijetlo plave boje (sivkasta i srebrna nijansa), sa velikim brojem bijelih točkica. Ima vrat i glavu bez perja, sa malom krestom koja izgleda kao pljosnati rog, a na donjoj strani kljuna ima crvene rese.

Možda vam je poznatija pod nazivom biserka, morska kokoš ili misirka. Međutim iako poznata na našim prostorima nije dovoljno rasprostranjena, jer ovo je živina koja voli slobodu, potreban joj je veći prostor, dvorište, kako bi se mogla dobro razvijati. Morke su izuzetne vrijednice, čistači tla i svih vrsta sjemenki na koje naiđu, pri tom ih nećete vidjeti da čeprkaju, one su skupljači. Neumorne su u cvrkutanju, uvijek budne i oprezne, te na neki način čuvaju ostalu živinu od grabljivaca, obavještavanjem cijelog domaćinstva.

Par savjeta oko uzgoja morki

One počinju da nose jaja od marta, pa do kasne jeseni. Ako im se ukaže zgodna prilika mogu da sakriju gnijezdo, jer su veoma plašljive, tada će se jedna morka voditi kao nestala. Njen nestanak tj. ležanje na jajima, kojih je obično od 20 do 25, potrajaće 26 dana, sve dok se ne izlegu pilići. U početku dok su još morke mlade nose jaja gdje god se zadese, dok se ne izvješte, te će im trebati malo pomoći.

Dakle, obzirom da vole tajnovitost, ukoliko želite da imate kontrolu nad jajima, morate im sami napraviti to „tajnovito“ mjesto.  Često se pilići morke moraju izmiješati sa pilićima kokoške, kako bi se izbjeglo kasnije prelijetanje ograde, jer ova rasa itekako umije da poleti.

Pilići zahtijevaju dosta njege, maltene čim se izlegu, mnogo trče, potrebno ih je hraniti na svaka dva sata i sve tako do četvrte nedjelje, onda mogu slobodno da navale na osvajanje dvorišta. Godišnje jedna morka snese oko 70 jaja, koje ima tvrđu ljusku u odnosu na kokošije, manja su od kokošijih i drugačijeg okusa.

Kod nas se najčešće gaji kao ukrasna živina, zbog svog interesantnog izgleda i kao suzbijač štetnih kukaca, kao što je npr. krumpirova zlatica.

Neke zanimljivosti o morkama

Spomenuli smo da vole slobodu, ali se morke mogu priviknuti i na kokošinjac, ukoliko se navikavaju od malih nogu. Međutim, slobodno šetkanje po dvorištu mora da bude sastavni dio njihovog života, a ne smije iznenaditi, ukoliko poslije napuštanja kaveza, za spavanje izaberu najveće drvo, ili bilo kakvo drvo, to jednostavno rade instiktivno. Sama priprema za spavanje je pravi ritual, jer se sve vrijeme dozivaju svojim brbljanjem.

Morka inače voli da se tuče, ali bježi od ostale živine. Dobar je letač, te ukoliko je želite u svom dvorištu, obezbijedite dovoljno visoko postavljene prečke na kokošinjcu, pardon, morkinjcu.

Za sada o morki biserki, toliko. Nisu biseri samo u moru, mogu biti i kod vas u dvorištu.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI