Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteKako dobiti plodnije tlo na malom posjedu?

Kako dobiti plodnije tlo na malom posjedu?

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Zemljište na okućnicama ili malim vrtovima često nije pogodno za uzgoj povrća, pjeskovita su ili tvrda, puna ilovače. Baštovani, nerijetko iz neznanja, prostor oko kuće rado zatrave umjesto da ulože malo napora, pretvore ga u vrt i tako imaju na dohvat ruke, svježe povrće iz sopstvene proizvodnje.

Prvi posao koji „u ovom poduhvatu“ valja uraditi je odnošenje tla na analizu. Tako će svaki budući baštovan najpouzdanije znati kakvo je tlo, kojih hraniva ima u izobilju, a koja mu nedostaju. A onda valja zasukati rukave i od „aluge“ ili travnjaka koji i nije baš za ponos, napraviti vrt.

Kada se dobiju rezultati analize na tom izveštaju je i preporuka šta valja popraviti. Tako, kada se priprema zemljište preporučljivo je da se ono od ilovače ili gline učini mekšim dodavanjem grubog pijeska. U zavisnosti koliko je zemljište čvrsto, unosi se 80 litara pijeska (jedna baštenska kolica) na dva do pet četvornih metara leje. S druge strane, ako je zemljište pjeskovito ubacuje se ilovača.

Za bolju plodnost: Obogatite tlo vapencom

Bilo da je riječ o pijesku ili ilovači – vapenac u bašti predstavlja problem za oba tipa tla. Pjeskovito često ima manjak vapenca, zbog čega bi mu u proljeće trebalo dodati vapana u prahu, oko 50 do 100, u ekstremnim slučajevima čak 150 grama po četvornom metru. Tlo sa ilovačom takođe treba obogatiti vapencom. Ne treba zaboraviti da 100 g vapenca, koji se rasturi po jednom četvornom metru, može da poveća baznost zemljišta za jednu jedinicu i tako ga učini pogodnijem za sjetvu više vrsta povrća.

Najbolji rezultati zahtjevaju vrijeme i trud

Analiza zemljišta pružiće i pravu sliku plodnosti, a uz izvještaj o sadržaju određenih elemenata u njemu, priložena je preporuka kako da se opšte stanje plodnosti popravi, koja hraniva valja dodati, na kojima štedjeti a koje izostaviti.

Ne zaboravite, riječ je o zemljištu koje je bilo devastirano, zapušteno i u velikoj mjeri neplodno. Zbog toga su potrebna i veća ulaganja i više rada za popravku. Ali, rezultat će biti višestruko isplativ. Recimo, zemljišta na okućnicama, čak i ako su bila devastirana,  često sadrže puno fosfora. Kombinovano đubrivo, nasumce odabrano,  koje sadrži i ovaj elemenat, može previše da „nagnoji“ vrt i doslovno predstavlja bacanje novca, a može i da bude štetno za biljke.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI