Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaEkološko tretiranje protiv kovrdžavosti lista breskve

Ekološko tretiranje protiv kovrdžavosti lista breskve

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans) je najčešća, a time i jedna od najopasnijih bolesti breskve pogotovo na osjetljivim sortama. U pravilu su breskve žutog mesa osjetljivije od onih bijelog ili crvenkastog mesa i nektarina.

Prve se infekcije očekuju u proljeće za vrijeme pucanja ljuskica i bubrenja pupoljaka na temperaturama iznad 8°C i visokoj relativnoj vlažnosti zraka. Najjače se infekcije odvijaju neposredno prije cvatnje. Nakon cvatnje više nema infekcija. Koliki će biti intenzitet napada zavisi od infektivnog potencijalu gljive i osjetljivosti sorte.

U ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji za zaštitu protiv ove bolesti koriste se pripravci na bazi bakra i to u fazi do bubrenja pupova i pucanja ljuskica pupova. Tretirati treba preventivno (prije padavina). Uspjeh zaštite ovog preventivnog tretiranja zavisi od toga da li je tretiranje izvedeno u pravom terminu.

Njega je ponekad vrlo teško odrediti kod promjenjivog vremena sa dosta kišnog razdoblja. U voćnjacima u kojima su se pojavili jači simptomi ove bolesti potrebno je pomoći biljci da lakše stvori novi list primjenom ekoloških gnojiva i sredstava za jačanje biljaka.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI