Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrćarstvoSamo je jedna stvar jako bitna ako želite uzgojiti povrtnjak na svome...

Samo je jedna stvar jako bitna ako želite uzgojiti povrtnjak na svome balkonu

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Gotovo svaka biljka koja se inače uzgaja u vrtu ili dvorištu također će uspjeti u vašem balkonskom povrtnjaku pod pravim uvjetima

Nije nikakva posebna vijest da je napučenost gradova iz dana u dan sve veća. Ipak, kako vrijeme prolazi sve više se čini da ljudima nedostaje klasična okućnica i barem malo zemlje za vrt. Oni koji nisu mogli odoljeti uzgoju vlastitog voća i povrća pronašli su načina kako to učiniti i u jednoj urbanoj sredini, točnije na svome balkonu i što je najbolje uzgoj takvog povrtnjaka pokazao se dosta laganim, toliko da ga svatko može imati.

Biljke za balkonski povrtnjak:

Gotovo svaka biljka koja se inače uzgaja u vrtu ili dvorištu također će uspjeti u vašem balkonskom povrtnjaku pod pravim uvjetima, a to uključuje:

Rajčice

Patlidžan

Paprike

Luk

Rotkvice

Mahune i mnoge druge ovisno o položaju i veličini balkona.

Sve to može rasti u posudama, kao i obično cvijeće, i zapravo im to ide sasvim dobro. Možete odabrati bilo koju vrstu posude za uzgoj povrtnjaka na balkonu. Odaberite glinene posude, plastične ili samo posude koje ukrašavaju vaš balkonski vrt onako kako biste ga željeli ukrasiti. Provjerite je li spremnik koji odaberete nudi dobru drenažu.

Odvodne rupe najbolje je postaviti na bočne strane posude oko 6 mm do 1 cm od dna posude.

Savjeti za uzgoj povrtnjaka na balkonu

Kada sadite u posudama na svome balkonu, morate paziti da koristite sintetičku zemlju. Ona je najprikladnija za biljke u posudama neovisno o kojoj se radi. Sintetička zemlja je izrađena od drvne sječke, tresetne mahovine, piljevine, vermikulita, perlita ili bilo koje druge vrste sintetičkih medija za sadnju. Dno posude možete napuniti krupnim šljunkom prije nego što postavite zemlju. To će poboljšati drenažu za vaše biljke. Pobrinite se da ih ne zaboravite zalijevati kada jednom posadite bilje, ovo je uvijek bitno napomenuti jer to je glavni problem propadanja biljaka. Prioje zalijevanja provjerite vlažnost tla, ali uglavnom pri većim temperaturama zraka potrebno zalijevanje jednom dnevno. Ako slučajno vaš balkon ima izravnu sunčevu svjetlost i nema krova, nećete morati zalijevati u dane kada pada kiša.

Svako povrće koje se lako presađuje izvrsno je za uzgoj u posudama, stoga sjeme možete uzgojiti i u zatvorenom prostoru i kontroliranoj temperaturi, a zatim ga presaditi u svoje posude na vašem balkonskom povrtnjaku kada bude spremno. Balkonsko vrtlarstvo dati će veliku količinu povrća sve dok vaše biljke imaju dovoljno vlage i sunčeve svjetlosti. Obavezno berite povrće kada je na vrhuncu zrelosti. Tako ćete dobiti povrće najboljeg okusa iz vašeg malog novog vrta.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI