Petak, 12 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoNajčešće greške kod sadnje ozimih žitarica

Najčešće greške kod sadnje ozimih žitarica

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Različite vrste žitarica imaju različite zahtjeve prema stanju tla, stoga je potrebno prilagoditi sjetvu žitarica na oranične površine koje će im osigurati optimalne uvjete za njihov rast i razvoj.

Veliki utjecaj na ostvarivanje visokih prinosa ima pH tla (većina žitarica za svoj rast zahtjeva tla neutralne reakcije) na koji je naročito osjetljiv ječam. Pšenica najbolje uspijeva na dubokim, ilovastim tlima koja također odgovaraju srednje kasnim sortama pšenoraži (tritikale). Skromnija tla pogodna su za uzgoj pira jer njegova sjetva na plodnijim tlima uzrokuje polijeganje. Pravovremena i adekvatna obrada tla veoma je bitna za postizanje stabilnih prinosa žitarica. Ako se tlo pravilno ne pripremi za sjetvu, čest je slučaj preplitke ili preduboke sjetve.

Sjeme koje je preplitko ili posijano na površinu tla nema adekvatnu zaštitu od nepovoljnih vremenskih uvjeta (niske temperature, suša, sunčevo zračenje). Kad zbog tla koje se nedovoljno slegne sjeme dođe na veću dubinu, potrebno mu je više vremena za nicanje te je podložnije napadu biljnih bolesti i štetnika. U oba slučaja ne postiže se adekvatni broj biljaka po m². Osim s izborom tla, veoma često se griješi s normama i rokovima sjetve.

Valja naglasiti da se zbog različitih uzgojnih uvjeta tijekom vegetacijske sezone apsolutne težine (masa 1000 zrna) kod iste sorte mogu razlikovati u različitim godinama što svakako prije sjetve treba provjeriti zbog određivanja norme sjetve.

Prije svakog rada, sijaćicu je potrebno podesiti na željenu normu sijanja koja se iskazuje u kg/ha, a određena je sklopom biljaka, apsolutnom masom sjemena, uporabnoj vrijednosti sjemena i vremenom sjetve obzirom na agrotehnički rok. Svaka sijaćica ima upute i tablice normi sijanja koje vrlo često ne odgovaraju stvarnim rezultatima podešavanja sijaćice. Najpouzdanija metoda određivanja norme sjetve je sjetvenom probom. Žitarice ne pripadaju visoko dohodovnim kulturama, pa svako smanjenje troškova proizvodnje na koji možemo utjecati pravilnom provedbom svih nabrojenih mjera može donijeti veći prihod.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI