Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrćarstvoŠest ključnih biljaka za povrtnjak - Brzo rastu, lako se uzgajaju i...

Šest ključnih biljaka za povrtnjak – Brzo rastu, lako se uzgajaju i super su i za početnike

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Uzgoj vlastite hrane ima brojne prednosti – znate što jedete, osjećate uspjeh jer ste sami uzgojili biljke, jeftinije je i samo vrtlarenje djeluje terapeutski

Lipanj je mjesec u kojem još imate priliku zasukati rukave i zasaditi vlastitu hranu. Uzgoj vlastite hrane ima brojne prednosti – znate što jedete, osjećate uspjeh jer ste sami uzgojili biljke, jeftinije je i samo vrtlarenje djeluje terapeutski. Dakle, lista prednosti je ogroman. Sjajan izbor za početnike su, recimo, tikvice. Tikvice su tipično ljetno povrće. Osigurate li im mjesto na suncu i mnogo vode, nagradit će vas brojnim plodovima tijekom cijeloga ljeta. Tikvice su toliko jednostavne za uzgoj da ih mogu uzgojiti čak i djeca. Dovoljno je utisnuti pokoju sjemenku u uzgojnu čašicu pa da već dva tjedna poslije u rukama držimo mladu presadnicu s nekoliko razvijenih listova.

Tikvice rastu brzo

Tikvica, poznato je, raste brzo, tako da nije uopće kasno posaditi je i u lipnju ili srpnju. Nije loša ideja saditi tikvice dva do tri puta u sezoni jer one se nakon obilnog stvaranja plodova obično iscrpe. To se najprije primjećuje na listovima koji dobivaju pepeljastu presvlaku (zbog gljivične bolesti pepelnice) ili im listovi žute i suše se. Da biste to spriječili, djelujte preventivno i listove prskajte 3-postotnom otopinom sode bikarbone.

Pročitajte: Kako skupiti sjeme zelene salate iz sopstvenog uzgoja?

Krenete li za zaštitom na vrijeme i prskate li otprilike svakih sedam dana, vaše će tikvice ostati zdrave i neoštećene, a urod bogat. Ako volite tikvice, postupno uzgojite vlastite presadnice više puta u sezoni. Tikvice sadite u razmaku od oko 130 cm među redovima i 60–70 cm od biljke do biljke ovisno o bujnosti. Valja ih zalijevati svakih nekoliko dana. Iznimno su osjetljive na pepelnicu i plemenjaču. Tikvice traže dobro razrahljeno humusno tlo s mnogo hranjivih tvari.

Najčešće se sade rajčice

Rajčice su čest izbor vrtlara, a dobro uspijevaju i u teglicama. Sade se samostalno, najbolje iz presadnica, daleko od paprike. Potrebno im je puno sunca i puno vode. Često ih napadaju bolesti pa vodite računa da su dobro zaštićene te da tlo u kojem rastu nikad nije natopljeno vodom.

Super izbor i za balkon

Patlidžani će uspjeti, osim u vrtu i u stakleniku, i na vašem balkonu, u tegli ili drvenom sanduku. No, na što morate pripaziti da biste dobili zdrave, velike i ukusne plodove? Najvažniji uvjeti za uzgoj su – sunce i toplina, a zatim zalijevanje, odnosno dovoljno vlage i po tome je vrlo sličan paprici.

Pročitajte: Zaštitite biljke i povrće mlijekom – Evo kako da napravite mliječni sprej

Paprike su zakon

Paprike vole vodu. I neće im smetati ljetni pljuskovi, no ono što može usporiti rast paprike jest temperatura. Sve dok je ona viša od 15 stupnjeva, biljka raste, a kada temperatura padne, počinje faza koju nazivamo mirovanjem. Ako ih kojim slučajem uzgajate u posudama, na balkonu ili terasi, slobodno ih tijekom zime smjestite unutra, na toplo i svijetlo mjesto i one će nastaviti rasti još mjesecima.

Povrće koje je hit tijekom cijele godine Zelena salata voli vlažno i rahlo humusno tlo. I maslenke i kristalke zasadit ćete iz presadnica, a svoje mjesto mogu naći i u teglama i vertikalnim vrtovima na vašem balkonu. Pri sadnji treba paziti na tvrdoću tla – ako je ono više pjeskovito, tada na površinski sloj stavite treseta koji će zadržavati vlagu. Presadnice se sade plitko i to u vlažno tlo i nakon sadnje redovito zalijevajte salatu.

Biljke zaštitnice

Važnu ulogu u organskom vrtu igraju u biljke zaštitnice, odnosno biljke koje se sade uz nasade kako bi odbile brojne štetnike. Uglavnom je riječ o cvijeću, a jedna od najboljih biljaka zaštitnica je neven koji će pružati zaštitu povrtnim kulturama sve do kasne jeseni.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI