Petak, 12 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaČAJEVI OD KOROVA ZA SUZBIJANJE NOVIH KOROVA

ČAJEVI OD KOROVA ZA SUZBIJANJE NOVIH KOROVA

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Čajevi od korova – Definicija korova je vrlo jednostavna. To su sve biljne vrste koje nisu cilj uzgoja na nekoj uzgojnoj površini. No što to zapravo znači u praksi? Je li pojava pšenice u nasadu zobi zapravo korov? Pa prema definiciji je, no i jedna i druga kultura su one koje sijemo za urod i pojava jedne kulture u drugoj može biti nakon plodoreda, doneseno vjetrom ili pticama. No kako ukloniti korove?

U klasičnoj konvencionalnoj poljoprivredi u upotrebi postoji cijela paleta pesticida namijenjenih suzbijanju korova koju poznajemo kao herbicidi. Ekološka, a nadasve biodinamička poljoprivreda, na korove gledaju malo drugačijim okom.

Korovi kao indikatori tla

Pojava nekih biljaka na tlu daje nam do znanja neke osnovne osobine tog područja. Svaka biljka zahtijeva specifične okolišne uvjete za rast. Pa tako pojava poljske preslice indicira na kiselo tlo, glinaste strukture jer upravo je to pogodan medij za rast preslice. Rast koprive ukazuje nam na suvišak željeza u tlu. Obično se uvijek kopriva pojavljuje na mjestima gdje postoji neki metalni otpad. Na livadi, polju i oranici ona kazuje na suvišak željeza. Loboda na primjer, svima nam poznat korov, pokazuje kako je to područje bogato dušikom jer ona preferira upravo takva tla.

Pročitajte: Zaštitite biljke i povrće mlijekom

No, jesu li svi korovi koji se pojavljuju zapravo „štetočine“ vrta koji se nadmeću s našim kultiviranim biljkama za hranjiva, ili oni predstavljaju nešto više? Gledajući s aspekta dobro organiziranog vrta svaki od ovih korova ima i svoju svijetlu, pozitivnu stranu. Tako preslicu koristimo u čaju za suzbijanje pretjeranog rasta gljiva. Koprivu koristimo na nekoliko načina – kao repelentno sredstvo za insekte ako je namačemo do 24 sata u vodi ili gnojivo koje dobijemo duljim namakanjem. Loboda je pak biljka koja izuzetno privlači biljne uši i pomaže vam u borbi s najezdom koja se zna pojaviti u nasadima ili vrtovima.

Čajevi od korova – izrada

U ekološkoj i biodinamičkoj poljoprivredi primjenjujemo različite čajeve, macerate ili tinkture. Sve kako bi u proizvodnji ili pomogli biljkama u rastu ili ih pokušali zaštiti od različitih nametnika odnosno bolesti. Između ostalog u to spadaju i izrade čajeva od korova, čime nastojimo smanjiti količinu korovnih vrsta.

Ovi čajevi od korova primjenjuju jednom tjedno tijekom mjesec dana. Svaka od prikupljenih biljaka sadržava različit količine mikro i makro elemenata. Hranjive tvari koje su vraćene u tlo lako su dostupne usjevima i sprječavaju ponovan rast nepoželjnih biljaka.

Izrada čaja je jednostavna. Nepoželjne biljke koje ste dobili plijevljenjem skupite u vreću (jutena ili vreća od krumpira). Možete upotrijebiti čitave biljke: korijen, stabljiku, list i plod. Zatim sakupljene biljke u vreći stavite u posudu i prelijte kišnicom dok posuda nije gotovo puna. Biljke potopite tako što ćete na njih dodati kamen ili ciglu. Sve ostavite da fermentira i promiješajte jednom tjedno. Nakon 2-3 tjedna procijedite koncentrat i razblažite u omjeru od 1:10. Prije primjene razblaženu otopinu snažno miješajte kako bi se obogatila zrakom. Nakon toga zalijte ili poprskajte tlo.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI