Utorak, 6 Decembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTušt, tušanj ili portulak raste kao korov, a zapravo je jestiva i vrlo zdrava...

Tušt, tušanj ili portulak raste kao korov, a zapravo je jestiva i vrlo zdrava biljka

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

- Advertisement -

Tušt – Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe mladi sočni listovi i izdanci

Tušanj, tušt ili portulak raste vrlo obilno kao korov u vrtovima te kao samonikla biljka uz rijeke, potoke, kanale i rubove šuma. Sije se na sunčanu mjestu, a voli pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju. Mnogi ga smatraju korovom, a u biti je jestiva ljekovita biljka koja ima protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju, bogata je antioksidansima…

Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe mladi sočni listovi i izdanci visine od tri do pet centimetra.

- Advertisement -

Ubrane izdanke potom treba odvojiti od tvrdih stabljika i dodati salatama, juhama, varivima ili tijestu za palačinke. Kuha se najviše do 15 minuta, a tako se oslobađa sluz koja blago zgušnjava juhe i daje im kremast izgled.

Tušt je pogodan i za kiseljenje, ali treba biti oprezan prilikom jedenja jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege te se treba jesti u manjim količinama.

Otporan je na visoke i niske temperature te sušu, a uspijeva i na vrlo lošem zemljištu. Vrlo brzo raste i već se nakon tri do četiri tjedna može brati. Što ga više berete, to više razraste.

- Advertisement -

Tušt ima slani okus, prilično blagi, pa se najčešće jede u miješanim salatama. S njim se mogu raditi gusta juha, varivo, rižoto, maneštra ili kajgana.

Kako biste pripremili čaj, žličicu tušta stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne.

Evo 8 razloga za uključivanje tušta u vašu prehranu:

  • Omega-3 masne kiseline – tušt je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina bitnih za zdravlje mozga i srca. Ako ste vegan, ovo je jedan od najboljih izvora koje ćete pronaći.
  • Antioksidansi – tušt je pun antioksidansa, poput glutationa koji štiti stanice od oštećenja i usporava starenje.
  • Minerali – dobar je izvor kalcija, magnezija, kalija, željeza, fosfora, mangana, bakra, folata i selena, koji su neophodni za dobro zdravlje.
  • Vitamin C -izvrstan izvor ovog vitamina za jačanje imuniteta.
  • Beta-karoten – bogat je i beta-karotenom, koji većini nas ozbiljno nedostaje.
  • Melatonin – tušt je rijedak biljni izvor melatonina, hormona ključnog za regulaciju sna.
  • Snižava kolesterol – sadrži betalain, antioksidans koji sprječava kolesterol da ošteti krvne žile i pozitivno utječe na razinu LDL kolesterola.
  • Triptofan – sadrži ovu važnu aminokiselinu koja regulira raspoloženje i bori se protiv depresije.
- Advertisement -

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI