Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZdravstvene prednosti paprika

Zdravstvene prednosti paprika

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Zdravstvene prednosti paprika – Paprike imaju brojne nutritivne i zdravstvene dobrobiti – niskokalorične su, a sve su sorte izvrsni izvori vitamina A i C, kalija, folne kiseline i vlakana.

Osim toga, ljuto “oživljava” bljutavu hranu, čineći je ukusnijom. Paprike dolaze u svim veličinama i bojama.

Crvena paprika sadrži najviše hranjivih tvari jer je najduže na lozi. Zelena paprika se bere ranije, prije nego što požuti, narančasto, a zatim i crveno. U usporedbi sa zelenom paprikom, crvena paprika ima gotovo 11 puta više beta-karotena i 1,5 puta više vitamina C.

Koje su glavne zdravstvene prednosti paprika?

1. Može smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije

Prehrana ima važnu ulogu u odgađanju razvoja gubitka vida s godinama. Konkretno, dva karotenoida lutein i zeaksantin, kada se jedu u dovoljnim količinama, čini se da poboljšavaju zdravlje očiju.

To rade tako što štite mrežnicu od oksidativnog oštećenja, prenosi BBC goodfood.

Crvena paprika posebno je bogata ovim karotenoidima, ali i drugim zaštitnim nutrijentima poput vitamina C. Brojna istraživanja pokazuju da redovita konzumacija namirnica bogatih karotenoidima, posebice luteinom i zeaksantinom, može smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije.

2. Može smanjiti vjerojatnost anemije

Često stanje, osobito kod žena i djevojaka reproduktivne dobi – anemija – posljedica je nedostatka kisika u krvi.

Pročitajte: Biljke koje čuvaju jetru

Jedan od najčešćih uzroka je nedostatak željeza. Paprika sadrži skromne količine željeza, ali je izuzetno bogata vitaminom C – pola paprike sadrži čak 100 miligrama. Ovo je značajno jer vitamin C povećava apsorpciju željeza u crijevima.

Paprika također pomaže jer sadrži vitamin B6 koji je potreban za stvaranje hemoglobina, proteina koji prenosi kisik po tijelu.

3. Može zaštititi od određenih kroničnih bolesti

Paprika je bogata antioksidansima koji su povezani sa zdravljem organizma. Na primjer, paprika je posebno bogata antioksidativnim vitaminima uključujući vitamine C, E i beta-karoten.

Također sadrže velike količine polifenola, a ovi zaštitni biljni spojevi uključuju lutein, kvercetin i kapsantin, a potonji je posebno bogat zrelom crvenom paprikom.

Budući da su antioksidansi, paprike imaju snažan protuupalni učinak i vjerojatno smanjuju rizik od kroničnih bolesti.

Nažalost, do danas nedostaju opsežnija istraživanja koja bi se posebno bavila konzumacijom paprike na učestalost kroničnih bolesti.

4. Može odgoditi gubitak pamćenja zbog starenja

Zanimljivi nalazi istraživanja na životinjama upućuju na to da konzumacija paprike može biti učinkovita u sprječavanju gubitka pamćenja kod osoba s Alchajmerovom bolešću. Čini se da spojevi u zreloj paprici inhibiraju enzim koji otpušta amiloidne proteine ​​– proteine ​​koji su odgovorni za nakupljanje oko živčanih vlakana i doprinose riziku od Alchajmerovom bolesti. Naknadna istraživanja pokazuju da bi mnogi biljni spojevi u paprici, uključujući fenole, karotenoide i flavonoide, mogli biti odgovorni za ova otkrića.

5. Pomaže zdravlju probavnog sustava

Dijetetski začini koji se dodaju hrani, kao i njihove aktivne komponente, mogu imati mnogo koristi za želudac.

Na primjer, kajenski papar pomaže u jačanju obrane želuca od infekcija, povećava proizvodnju probavnih tekućina i pomaže u isporuci probavnih enzima u želudac koji pomažu probavu.

To se postiže stimuliranjem živaca u želucu koji signaliziraju zaštitu od ozljeda.

6. Potiče mršavljenje

Istraživanja su pokazala da konzumacija paprike uvelike smanjuje tjelesnu težinu i sprječava nakupljanje masti. Učinak smanjenja tjelesne težine i sprječavanja nakupljanja masnog tkiva pripisuje se nekim spojevima poput kapsantina koji se nalazi u paprici i koji pospješuje oksidaciju masti. Poznato je i da sastojak paprike, kvercetin, sprječava pretilost kod ljudi.

7. Poboljšava imunitet

Vitamin C između ostalih uloga aktivira imunološke stanice. Također jača imunološki sustav promicanjem proizvodnje proupalnih citokina koji su vitalni u provedbi učinkovitih imunoloških odgovora.

Osim toga, jačanju imuniteta može pomoći i konzumacija paprike bogate vitaminom E. Poput vitamina C, istraživanje je pokazalo da vitamin E također aktivira imunološki odgovor tijela i također poboljšava rad bijelih krvnih stanica, ključne komponente imunološkog sustava. Također se pokazalo da vitamin E jača sposobnost starijih ljudi da se odupru virusnim infekcijama.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI