Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAfričke ljubičice se veoma osjetljive zato im osigurajte ove uslove

Afričke ljubičice se veoma osjetljive zato im osigurajte ove uslove

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Dobro je ljubičice držati na izvoru svjetla – primjerice prozorskoj dasci, no nipošto ne smije biti na udaru direktnog sunca.

Među najpopularnije sobne biljke svakako spada afrička ljubičica koja ima prekrasne, nježne i svilenkaste cvijetove u bijeloj, ružičastoj, žutoj i ljubičastoj boji čak deset mjeseci u godini. No, mnogima ne polazi za rukom uspješno je uzgojiti, pa često uvene nakon prvog cvjetanja.

Dobro je ljubičice držati na izvoru svjetla – primjerice prozorskoj dasci, no nipošto ne smije biti na udaru direktnog sunca. Također, ne smiju biti na pretoplom mjestu – ali svakako temperatura ne bi trebala biti ispod 15, kao ni iznad 27 stupnjeva. Kako hladnoća često dolazi od tla, dobro je staviti izolaciju u vidu komada stiropora koji će biti između podloge i tanjurića tegle.

Pročitajte: Jedić – Odličan izbor za sunčane položaje

Najbolje ju je zalijevati odstajalom vodom koja je sobne temeperature. Preporuča se stavljati vodu u tanjurić, a ne direktno u zemlju. Nakon otprilike pola sata iscijedite višak vode.

Kada ljubičica cvate, pazite da ne pretjerujete s količnom vode, jer je tada treba manje vode nego inače. Ako primijetite da ljubičica počinje venuti, a redovito ste je zaljevali i na dobroj je poziciji, to znači da ste koristili previše vode te ju presadite. Dakle, zemlja nikako ne bi trebala biti vlažna. Požutjeli listovi i izostanak cvjetanja ukazuju na to da ljubičica nema dovoljno svjetla. No ni previše svjetla nije dobro – u tom slučaju pojavit će se točkice na listovima i cvjetovima.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI