Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeGrijanje negativno utiče na sobno bilje, evo kako da ga zaštitite

Grijanje negativno utiče na sobno bilje, evo kako da ga zaštitite

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Sobno bilje i lončanice ne bi trebalo držati na temperaturi između 15°C i 20°C. Ako ste sobnim biljkama osigurali ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete prehranjivati većinu biljki, točnije, ovo vrijedi za sve osim za one koje bi sada trebale procvjetati, poput ciklama.

Ponekad se događa da sobno bilje počne klonuti, posebno zimi kad je zrak suh zbog grijanja. Tada cvijeće u sobama vene, najčešće zbog nedostatka dnevnog svjetla i čistog i suhog zraka. Zato vam donosimo nekoliko savjeta, što napraviti kako bi vam sobno cvijeće ostalo zdravo sve do proljeća.

Sobno bilje i lončanice ne bi trebalo držati na temperaturi između 15°C i 20°C. Ako ste sobnim biljkama osigurali ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete prehranjivati većinu biljki, točnije, ovo vrijedi za sve osim za one koje bi sada trebale procvjetati, poput ciklama. Lončanicama obavezno i redovno uklanjajte suhe listove i uvele izdanke.

Pročitajte: Kako održavati kaktuse tokom zime

Uz sve to pazite da temperature bude stalna jer promjene štete cvijeću. Izbjegavajte mjesta na kojima ima propuha. Cvijeće traži svjetlost, te lončanice trebate držati blizu prozora, ali nikako preblizu zbog radijatora.

Sobno bilje zimi treba rijetko treba zalijevati. Čak i kada se zalijeva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suha. Kako biste povećali vlagu u zraku, na radijatore stavite posude sa vodom te redovito orošavajte listove bilja. Ovo posebno godi drvetu života, raznim vrstama paprati, benjaminu. Nekima od njih godit će i da tijekom zime budu u kupaonici. S druge strane ne odgovara biljkama s dlačicama kao što su afričke ljubičice.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI