Subota, 20 Jula, 2024
spot_img

Plamenjača krastavca i rajčice

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Plamenjača krastavca je najčešća i vrlo opasna bolest. Javlja se na krastavcima koji se uzgajaju na otvorenim, ali i u zaštićenim prostorima.

Bolest se najčešće javlja prije formiranja prvih plodova. Prvi simptomi uočavaju se na listu u obliku pjega koje su okrugle, svjetlozelene boje. Pjege se postupno povećavaju i zauzimaju prostor između žila lista. Nastavkom bolesti ,broj pjega se povećava, a stare pjege poprimaju žutosmeđu boju. Zaraženi dio lista se suši. Osušeni dijelovi lista lako se lome, te se takvi listovi suše. Biljka na vrhu vriježe stvara novi list koji također zahvaća zaraza.

plamenjača krastavaca

Prije svega, sjetvu (sadnju) krastavaca treba obaviti na onim parcelama na kojima prethodne godine nisu rasle dinje, lubenice, krastavci, tikvice i ostale vrste iz porodice Cucurbitacea. Saditi otpornije hibride, a krastavce uzgajati uz konopac ili na mreži. Ako se pridržavamo ovih mjera zaraza će biti manja, ali svakako tijekom vegetacije potrebno je koristiti i kemijske mjere zaštite. Sa zaštitom treba početi kad biljke razviju 3-5 listova.

Danas na tržištu postoji veći broj fungicida koji uspješno suzbijaju ovu bolest. Od fungicida s površinskim djelovanjem mogu se koristiti pripravci na osnovi bakra i mankozeba (Cuprablau Z, Nordox 75 WG, Star 80 WP ). Bolju zaštitu pružaju sistemični fungicidi,a od pripravaka mogu se koristiti sljedeći: Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado MZ, Quadris, Globztar, Ranman top. Prskanje sistemičnim fungicidima ponavljati nakon 8-10 dana uz poštivanje karence.

Kod zaštite krastavca protiv ove bolesti potrebno je prskati naličje lista, jer infekcija dolazi kroz pući na donjoj strani lista.

Plamenjača rajčice

Jedna od najčešćih, ali i najopasnijih bolesti rajčice je svakako plamenjača (Phytophthora infestans). Bolest se javlja još u rasadu, tako da već tada treba obaviti zaštitu.

Na starijim biljkama simptomi bolesti mogu se primijetiti na listu, plodu i stabljici. Simptomi na listu očituju se u obliku pjega raspoređenih najčešće na rubu, ali mogu nastati i na bilo kojem drugom mjestu. Pjege su nepravilna oblika,svijetlosmeđe boje. Prve pjege obično nalazimo na donjim etažama stabljike. Na stabljici se također uočavaju pjege i to na mjestima spajanja lista i stabljike. Na napadnutim zelenim plodovima javljaju se male tamne pjege brončane boje. Rajčica koja se uzgaja u zatvorenim prostorima,a zalijeva se rasprskivačima, podložnija je napadu od one rajčice koja se zalijeva položenim cijevima. Također i sorte bujnijeg rasta s velikom količinom lisne mase su više osjetljive.

plamenjača rajčice

Nasadi rajčica u blizini krumpirišta podložniji su napadu, jer se smatra da su izvor primarne zaraze zaražene biljke krumpira.

Zaštita: Zaštitu rajčice protiv ovog parazita svakako treba provoditi posebno u zatvorenim prostorima,a i u onim područjima uzgoja gdje tijekom vegetacije često padaju veće količine oborina. Za uspješnu zaštitu na raspolaganju je veći broj pripravaka,a posebno onih na osnovi bakra (Cuprablau Z, Nordox 75 WG idr), organskih pripravaka ( Star 80 WP), te sistemični pripravci (Ridomil Gold MZ 68 WG, Profilux, Pergado MZ, Quadris, Globztar, Ranman top i dr.). Prigodom tretiranja dobro poprskati lice i naličje lista.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI