Petak, 12 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaAntraknoza rajčice i paprike uništava biljke – Kako je spriječiti?

Antraknoza rajčice i paprike uništava biljke – Kako je spriječiti?

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

Antraknoza rajčice i paprike – Uzročnici: Colletotrichum coccodes (Wallr.) S. Hughes, Colletotrichum gloeosporioides (Penz.) Penz. et Sacc. i Colletotrichum capsici (Sydow) Butler et Bisby.

Antraknoza rajčice i paprike

Simptomi

U pojedinim godinama povoljnim za razvoj antraknoze mogu nastati značajni gubici prinosa paprike i rajčice. Najčešći domaćini C. coccodes su paprika, rajčica i krumpir, osim kojih napada i plavi patlidžan, kao i druge brojne biljke prvenstveno iz familija Solanaceae i Cucurbitaceae, ali i nekoliko drugih botaničkih familija biljaka.

Colletotrichum gloeosporioides je izraziti polifag, koji osim paprike, rajčice i plavog patlidžana napada veliki broj zeljastih i drvenastih biljnih vrsta, dok Colletotrichum capsici napada papriku, grah, vignu, pamuk i druge brojne biljke domaćine.

Pročitajte: Kako se uzgaja hren?

Početni simptomi bolesti uočavaju se uglavnom na zrelim, ali i na mlađim plodovima rajčice i paprike u vidu sitnih, vodenastih, crvenkastomrkih pjega eliptičnog oblika, koje u početku zahvaćaju površinski dio ploda, a zatim se, u povoljnim uslovima za razvoj parazita, šire i spajaju, razarajući mesnato tkiva ploda zbog čega pjege postaju udubljene.

U okviru pjega, u uslovima povećane vlažnosti, često se formiraju sitna crna tjelašca – acervule, sastavljene od zbijenih kratkih konidiofora na kojima se obrazuju veoma brojne jednoćelijske konidije koje su okružene crvenkastonarandžastom želatinoznom masom (eksudatom).

Za vrijeme kišnog vremena, kada je povećana vlažnost zraka, pjege se brzo šire i spajaju, zbog čega plodovi za veoma kratko vrijeme mogu u potpunosti istruhliti. Osim toga, često na pjegama u blizini sjemene lože, sa perikarpa micelija parazita prodire u unutrašnjost šupljine ploda, gdje inficira novoformirane sjemenke. Parazit inficira mlade ili zrele plodove na zdravim biljkama, kao i one koje su povrijeđeni ili oslabljeni na neki način, dok se na lišću i stabljici simptomi rijetko uočavaju.

antraknoza papradjza i paprike
Foto: V. Trkulja

Biologija

Iz jedne vegetacije u drugu ovi paraziti se prenose inficiranim sjemenom i zaraženim biljnim ostacima. Upotrebom inficiranog sjemena i sadnjom paprike i paradajza u zaraženo zemljište dolazi do primarnih zaraza pojedinačnih biljaka, koje su potom izvor sekundarnih zaraza za ostale zdrave biljke.

U toku vegetacije ovi paraziti se šire kapljicama vode, koje rastvaraju želatinoznu masu (eksudat) sa oboljelih plodova paprika i rajčice, tako da kiša ili navodnjavanje mogu raspršiti konidije na veću udaljenost ili se one prenose na odjeći ili alatu.

Ove tri vrste se ne mogu razlikovati na osnovu simptoma koje prouzrokuju, već se razlikuju na osnovu toga što C. gloeosporioides formira jednoćelijske, hialine, cilindrične konidije sa zaobljenim vrhovima, a C. capsici konidije srpastog oblika, dok C. coccodes jedini formira sitne crne mikrosklerocije.

Suzbijanje

Da bi se spriječila antraknoza ploda rajčice i paprike, koju prouzrokuje ova gljiva, osnovna mjera je korištenje sjemena dobivenog od zdravih biljaka i sa parcela gdje bolest nije utvrđena. Osim toga, za preporuku je bitno i korištenje plodoreda, odnosno rotacija paprike i rajčice sa biljkama koje nisu iz familije Solanaceae, kao i uništavanje srodnih korova, koji također mogu biti prenosioci ovih parazita.

U slučaju pojave simptoma antraknoze, neophodna je upotreba hemijskih mjera, pri čemu prskanja fungicidima treba izvoditi u razmacima u zavisnosti od vremenskih prilika, uz strogo poštovanje karence.

Uključite se u našu FACEBOOK zajednicu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI