Sirup od ružmarina – Jedan od simbola Mediterana, obožavana biljka čiji grm svatko želi imati pri ruci jer daje jelima tako finu aromu može se konzumirati i u napitku koji će vas regenerirati i osvježiti. Dodatno ga aromatizirajte ploškicama limuna ili limete i ukrasite cvjetovima svježeg ružmarina.
Ovim sirupom možete zasladiti čaj ili ga koristiti za aromatiziranje koktela. Osim toga, poslužen u staklenom bokalu izgleda prekrasno pa će biti ukras svim vrtnim zabavama koje su pred nama. Evo i recepta!
Pročitajte: Čuvarkuća – Ljekovita svojstva i upotreba
Sirup od ružmarina
Sastojci:
50 vršnih grana ružmarina
3 l vode
3 kg šećera
30 g limunske kiseline
Priprema:
Grančice ružmarina operite, stavite u veću posudu, pospite limunskom kiselinom i rukama malo zgnječite. Zatim prelijte vodom, poklopite i ostavite 24 sata. Ocijedite pa u tekućinu dodajte šećer i promiješajte i ostavite par sati, toliko da se otopi (povremeno miješajte). Kada se šećer potpuno rastopio, malo sirupa stavite u čašu i razrijedite s vodom, isprobajte pa po potrebi dodajte još malo limunske kiseline.
Sirup izlijte u čiste boce i čuvajte na hladnom mjestu. Sok pripremite tako da sirup razrijedite s hladnom vodom u omjeru koji vam odgovara, možete ga dodatno aromatizirati ploškicama limuna ili limete i cvjetovima svježeg ružmarina. Ovim sirupom možete zasladiti čaj ili ga koristiti za aromatiziranje koktela.